Arama

Ara Güler'in kadrajından unutulmaz İstanbul fotoğrafları

"Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zapt ediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun." diyen Ara Güler, doğum ve ölüm arasında hayat dediğimiz o 'ara'yı en gerçekçi biçimde anlatırdı. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın da önemli değerlerinden olan Güler, bugüne kadar hiç görmediğimiz, hiç duymadığımız yerlerden fotoğraflar çıkarırdı. Kariyeri boyunca Picasso'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Churchill'den Necmettin Erbakan'a kadar önemli isimlerin fotoğraflarını çekti. Vefatının yıl dönümünde 'İstanbul'un gözü' lakabıyla da anılan Ara Güler'in kadrajından unutulmaz İstanbul fotoğraflarını sizler için derledik.

Ara Güler'i, İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne tek Türk üye olarak kabul edilen Güler, 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı ve İsviçre'de çıkan Kamera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı.

Mariana Noris'in 1953'te ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanılan Güler'in, 1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayımlandı. Güler'in, Kanada'da 1967'de açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotoğrafın On Ustası" adlı sergide; aynı yıl Almanya'da Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi.

"Turkey" adında fotoğraf albümü 1970'te Almanya'da yayımlanan Ara Güler'in, sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD'de Time-Life, Horizon ve Newsweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çeken Güler, yine Skira yayınevince Picasso'nun 90. yaş günü için yayımlanan "Picasso Metamorphose et unite" adlı kitap için Picasso'nun foto-röportajını yaptı.

Ara Güler'in yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı.Bir röportajında kendisini "Her zaman foto muhabiri ile fotoğrafçı birbirine karıştırılır. Biz, fotoğrafçı değiliz, foto muhabiriyiz." şeklinde tanımlayan Ara Güler, tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde 17 Ekim 2018'de 90 yaşında hayata veda etti.

Doğum ve ölüm arasında hayat denilen o "ara"yı en gerçekçi yüzüyle aktaran Ara Güler, sadece bu toprakların değil dünya fotoğrafının da önemli değerlerinden biri.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN