Astım belirtileri nelerdir? Astıma iyi gelen bitkiler
En sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olan astım, alt solunum yollarının kronik ve mikrobik olmayan iltihabı sonucu gelişen bir hastalıktır. Astım ataklarını kontrol altına alabilmek için tetikleyici etkenlerden korunmak gerekiyor. Peki, astım belirtileri nelerdir? Astım ne demek? Astım tedavisi nasıl yapılır? Dünya nüfusunun yaklaşık %10'unda ve hemen hemen her yaşta görülen astıma iyi gelen bitkileri derledik.
Giriş Tarihi: 13.05.2020
09:15
Güncelleme Tarihi: 13.05.2020
09:22
ASTIM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Astım tedavisinde genellikle ilaçlar tercih edilir. Kontrol edici ve rahatlatıcı ilaçlar olarak ikiye ayrılan bu ilaç türleri, yaşanılan rahatsızlığa göre tercih edilir. Bu noktada böyle bir rahatsızlığınız bulunuyorsa doğrudan doktorunuza başvurmanız en doğru tercih olacaktır.
Kontrol edici ilaçlar:
Bu gruptaki ilaçlar hava yollarındaki iltihabı tedavi ederek astımın kontrol altında tutulmasını sağlar.
Solunum yoluyla alınan steroidler bu grupta yer alır.
Rahatlatıcı ilaçlar:
Etkileri kısa sürede hissedilir.
Bu grup ilaç sadece çok ihtiyaç duyulduğunda nefes daralması olduğunda hava yollarını açmak için kullanılmalıdır.
Eğer bu ilaçlara fazla ihtiyaç duyuluyorsa astım iyileşmiyor anlamına gelir.
Ballıbabagiller familyasına (Rosmarinus officinalis) ait olan biberiye, yüksek miktarda A vitamini ve C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini içerir.
Kan temizleyici bitkilerden biridir. Yaygın olarak kullanılan geleneksel ağrı dindirici ve iltihap giderici şifalı bir bitki ve baharattır. Hafızayı güçlendirici etkisi olan biberiye pek çok nörolojik ve sinirsel sorunun giderilmesi için kullanılmaktadır.
Biberiyenin içindeki maddeler ve bu maddelerin özellikleri nefes almayı kolaylaştıran bir etkiye sahiptir.
İbrahim Saraçoğlu'dan biberiye bitkisini okumak için tıklayınız...
BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Biberiye bitkisinin kurutulmuş yapraklarının suda kaynatılmasıyla biberiyle çayı elde edilebilir. Kuru yapraklar 10 dakika boyunca demlendikten sonra süzülerek içilebilir. Kaynamış biberiye çayının buharını solumak baş ağrısını giderir. Özellikle migren kaynaklı yaşanan ağrıların dindirilmesi için biberiye çayı tüketilmesi önerilir.
Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser ve benzeri bağışıklık sistemine savaş açan hastalıklardan korunmayı sağlar. Özellikle meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı bilinir.
Az bilinen 10 farklı bitki çayı
Ballıbabagillerden olan ada çayı, diş otu diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylül'de ekilir. Şifası kenarları tırtırlı, buruşuk görülen açık yeşil yapraklarındadır.
Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki
*Ada çayı , tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır. Ada çayı sirkesiyle de, yatalak hastalar uzunca bir süre masaj yapılırsa rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisinden faydalanılır.
*Kramp, omurilik rahatsızlıkları, beze hastalıkları ve organ titrekliklerinde başarı ile kullanılır. (Günde iki fincan çay)
*Kan temizleyici etkisi vardır. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır, vücuttaki toksinleri atar, safrayı söker. Mide ve bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Mide sularının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır, ülsere ve ishale iyi gelir, idrarı artırır. (Günde en fazla 3 kahve fincanı )
*Kansızlığın iyileşme döneminde içilir. Böbrek ve mesane taşlarını daha rahat düşürmek için 80 gr olan yarım avuç ada çayı 1 litre suda haşlanır. Şeker ve küçük bir parça limonla çay gibi içilir.