Ay'daki kraterlere verilen Türk isimleri ⚫
Çıplak gözle bakıldığında, Ay'ın yüzeyinde her yeri aynı parlaklıkta olmayan açık ve koyu alanlar dikkati çeker. Bu alanlara "lunar (kameri) oluşumlar" adı verilir. Ay yüzeyindeki bu oluşumların birçoğuna ise ülkemizden önemli ilim insanlarının ismi verilmiştir. Örneğin, Uluğ Bey'in adı, Ay'ın kuzeybatı kenarında; Fatih (Sultan Mehmet)'in adı ise Toroslar'da yer alır. Ay'daki kraterlere verilen Türk isimlerinden birkaçını derledik.
Giriş Tarihi: 10.10.2019
16:21
Güncelleme Tarihi: 10.10.2019
16:35
Tarihte "Azerbaycan'ın ilk rasathanesini kuran Türk" olarak tanınan Horasanlı büyük astronom Tusi'nin adı, günümüzde Ay'ın güney yarımküresindeki dev bir kraterde yaşıyor. Tam olarak 41 derece güney ve 12 derece doğu boylamı arasında uzanıyor.
NASİREDDİN , ismini 1201 yılında doğan Nasirüddün-i Tûsî'den alan otuz mil çapında bir kraterdir. 1256 ila 1265 yılları arasında İran'ı yöneten İlhanlı hükümdarı Hülâgu Han'ın yardımcılarından olan Tûsî , Hülâgu tarafından Meraga'da kurulan rasathanenin başına getirildi. Burada, Çin'den Batı Avrupa'ya kadar tüm dünyada birkaç yüzyıl boyunca kullanılan İlhanlı Tablolarını ve sabit yıldızlar kataloğunu hazırlamıştır.
Halide Edip Adıvar'ın adını taşıyan krater, sadece kadınların adlarının verildiği dişi gezegen Venüs'te yer alıyor. Batı Afrodit Dağları'nın kuzeyinde yer alan kraterin çevresinde, rahatça gözlemlenebilen, fışkırmış parlak maddeler bulunuyor.
Osmanlı şairi olan Mihri Hatun'un da adı Venüs'te bir kraterde yaşıyor. Tam olarak 40 derece kuzey enlem, 87 derece batı boylamları arasında 40 kilometre çapında bir kraterdir.
ALMANON, ismini Bin Bir Gece Masallarından tanıdığımız Harun Reşid'in oğlu Halife Memun'dan alan bir kraterdir. Memun 829 yılında Bağdat'ta bir rasathane kurdurdu. Darülhikme adıyla bilinen akademisinde, dönemin en büyük bilim insanları ve felsefecileri araştırmalar yaptı.
ALFRAGANUS, ismini 861 yılında ölen Fergânî'den alan bir kraterdir. Fergâni, Memun'un astronomi araştırma heyetindeydi. En meşhur eseri Astronomi Özet Kitabı'ydı ki, bu eser İtalyan yazar Dante'nin en çok etkilendiği eserdi.