Arama

Bahar aylarında vücudumuzdaki gizli tehlike: Bahar yorgunluğu

Geride bıraktığımız soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde bizde de değişiklikler olmaya başladı. Daha fazla uyku, daha fazla sıkılganlık ve daha fazla yorgunluk haliyle karşı karşıyayız. Gündelik işlerimizi yaparken daha fazla sıkılgan hale gelmeye başladık. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir süreçte devam ederken bazen de daha fazla sürebiliyor. O halde bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğu vücudu nasıl etkiler? Bahar yorgunluğunda nasıl beslenmek gerekir? Bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler nelerdir? Sizler için derledik…

  • 17
  • 26
BAHAR YORGUNLUĞUNA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
BAHAR YORGUNLUĞUNA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

Ceviz, fındık, badem

İçerdikleri E vitamini, lif, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri sayesinde ceviz, fındık ve bademin yorgunluğun düşmanı olan besinler arasında yer aldıklarına işaret ederek, "Özellikle antioksidan etkisi olan E vitamini bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Günde 10 fındık veya 6-8 adet badem ya da 3 tam ceviz tüketmek, baharı enerjik geçirmeniz için çok önemli.

  • 18
  • 26

Çilek

Çilek su ve lif oranı yüksek olduğu için hem tok tutuyor, hem de kan şekerini hızlı yükseltmiyor. Aynı zamanda bahar yorgunluğunun önlenmesinde de etkili olan potasyumdan ve vücut direncinin artırılmasını sağlayan antioksidanlardan da zengin bir meyve. Düşük kalorisi ve enerji verici etkisiyle beslenme listenizde sıklıkla yer alabilir. Günlük 1 porsiyon meyve olarak 12 adet küçük çilek tüketebilirsiniz.

  • 19
  • 26

Kivi

Kivi, içerdiği C vitaminiyle dikkat çeken bir meyve. Sabahları veya gün içinde tüketilen bir adet kivi enerji vererek metabolizmayı canlandırıyor. Kışın yavaşlamış metabolizma hızlanarak bahar yorgunluğuyla daha kolay baş etmenizi sağlıyor. İçerdiği C vitamini sayesinde demir içeriği yüksek besinlerle birlikte yenildiğinde vücudun demir emilimini de artırıyor. Örneğin; sabah kahvaltıda yumurtayla birlikte kivi tüketebilirsiniz.

  • 20
  • 26

Yumurta

Yüksek protein kalitesi, selenyum, çinko, iyot ve demir içeriğiyle her mevsimin en değerli besinidir yumurta. İyi bir demir deposudur. Eğer demir eksikliğinin olası sonuçları olan yorgunluk, uykuya eğilim ve halsizlik gibi semptomlarınız varsa bunların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

Ayrıca sağladığı kas aktivasyonuyla daha enerjik hissetmenize katkıda bulunuyor. Beynin en önemli yapı malzemesi, bir tür vitamin olan 'kolin'dir. Günde bir veya 2 yumurta yediğinizde güne zinde başladığınız gibi, beyninizdeki kolin oranını artırarak hafıza kaybı ve erken bunama gibi sorunların gelişme riskini de düşürebilirsiniz.

  • 21
  • 26

Muz

Muz, potasyum kaynağı olması sayesinde kas krampları ve kas güçsüzlüğüne karşı çok etkili olmasının yanı sıra beyin hücrelerinin ölmesini engelleyebiliyor. Düzenli olarak gün içerisinde yenildiğinde, beyinde seratonin denilen mutluluk hormonu düzeyini arttırabiliyor. Karanlıkta salgılanan uykuya geçişi kolaylaştıran melatonin hormonunun salgısını da arttırarak kaliteli bir uyku sağlayabiliyor. Günde bir adet yerli muzu ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN