Bahar aylarında vücudumuzdaki gizli tehlike: Bahar yorgunluğu
Geride bıraktığımız soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde bizde de değişiklikler olmaya başladı. Daha fazla uyku, daha fazla sıkılganlık ve daha fazla yorgunluk haliyle karşı karşıyayız. Gündelik işlerimizi yaparken daha fazla sıkılgan hale gelmeye başladık. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir süreçte devam ederken bazen de daha fazla sürebiliyor. O halde bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğu vücudu nasıl etkiler? Bahar yorgunluğunda nasıl beslenmek gerekir? Bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler nelerdir? Sizler için derledik…
Bahar yorgunluğu, güneşin daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması ve bununla beraber ortaya çıkan nem artışı sonucunda oluşur. Yaz ve sıcak geçen bahar aylarında hava sıcaklığı, yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı bir gün yaşarız. Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz.
Nemliliğin çok yüksek olduğu durumlarda gerçek hava sıcaklığı ile etkin hava sıcaklığı birbirine yakın seyreder. Fakat sıcak ve kuru bir havaya göre çok daha fazla rahatsız edici bir etkiye sahip. Havadaki nem oranı düşükse yüksek sıcaklık olsa bile bu durumu dayanılır yapabilir. Çünkü cilt üzerinde buharlaşmanın sağladığı bir serinlik etkisi mevcut. Ancak yüksek nem cilt ve onu çevreleyen hava içindeki buharlaşmanın etkisini yok ederek gerçek sıcaklığı daha yüksek seviyelerde hissetmemizi sağlar.
BAHAR YORGUNLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mevsim geçişleri hemen herkes için zor geçiyor. Özellikle soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde havalar ısınmaya başlarken, bireylerde daha fazla uyku, daha fazla sıkılganlık, daha fazla yorgunluk görülmeye başlar. Gündelik işleri yapmada iyice sıkılgan hale gelir, işe gitmek ya da bir şeyler yapmak istemeyiz. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir geçiş süresince devam eder ancak zaman zaman bu süre uzayabilmektedir.
Eğer uzun süre bu depresif durum devam ediyorsa, bu durumda alanında uzman bir hekimden yardım alınması gerekmektedir. Kişide ortaya çıkan kaygı, asabiyet, uyku, dikkatsizlik, halsizlik yorgunluk gibi durumlar eğer 2 haftadan uzun sürüyorsa ve tedavi edilmezse, daha sonra yeniden tekrarlayabilmekte, daha farklı ve ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
BAHAR YORGUNLUĞU VÜCUDU NASIL ETKİLER?
Öncelikle mevsim şartları insanların metabolizmalarını etkiler. Yani kış aylarında yavaş çalışan metabolizma, baharda hızlanırken, vücut buna uyum sağlayamayabilir.
Baharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve bu da insan kimyasında olumlu yahut olumsuz etkilere neden olur.
Eğer vücudunuzda pozitif yüklü iyonlar artarsa daha zinde ve mutlu hissedersiz. Ancak negatif iyonların artması durumunda ise kendinizi yorgun, halsiz hissedersiniz. Bu durum da bahar yorgunluğu olarak tabir edilen durumun ortaya çıkmasına neden olur.
Tüm bunların yanında bahar aylarında metabolizma hızlanırken, eğer vücudumuzda vitamin eksikliği bulunması durumunda da vücut geçiş koşullarına uyum gösteremez.
Mideye giden damarların büzülmesi ile gastritler artar.
Troid dokusuna giden damar büzülmesi ile troid hormon salgısı azalır.
Kalp ve diğer damarları daraltarak hipertansiyon ve kalp krizleri artar.
Cilt damarları daralması ile ciltte kuruma dökülme ve saç dökülmesi gözlenir.
Tüm damarlarda genel bir oksijenlenme azlığı nedeni ile halsizlik ve yorgunluk artar. Baş dönmesi ve dengesizlikler sık gözlenir.
Akciğer kapasitesi bu bölgedeki ödem nedeni ile daha da azalır. Bu sonuç nefes darlığı ve hareket ile sıkıntı hissini artırır.
İkincisi; Ortam nem oranında artış ayni zamanda terleme fonksiyonunu bozar. Bu bozulma hem vücut toksinlerinin atılmasını engeller hem de vücudun nem dengesini bozar. Bu da kişinin kendini dengesiz hissetmesine neden olur.