Baharatların faydaları nelerdir? Hangi baharat neye iyi gelir?
Baharatların faydaları saymakla bitmiyor. Hem yemeklerimize eşsiz bir lezzet katıyor hem de sağlığımıza pek çok faydaları bulunuyor. Son dönemde özellikle solunum yolları hastalıklarına iyi gelen ve bağışıklığın güçlenmesini sağlayan baharatların tüketilmesi büyük önem taşıyor. Peki, sofralarımızın vazgeçilmez baharatların faydalarını yeterince biliyor muyuz? Baharatların faydaları nelerdir? Hangi baharat neye iyi gelir? İşte, sofralarımızdan eksik etmediğimiz baharatların faydaları...
Giriş Tarihi: 25.03.2020
16:09
Güncelleme Tarihi: 03.08.2020
14:23
Karanfilin faydaları: Yüzyıllardır tıbbi tedavilerde kullanılan ve uzmanların doğal ilaç etkisi olarak gördüğü karanfil cildin yenilenmesinden, sindirim problemine kadar pek çok rahatsızlığa iyi geliyor.
Karanfil, ağız kokusunu gidermede birebir etkilidir. Diş ve diş eti ağrılarında kısmi uyuşturucu etkide ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Ağzımızda gün boyu zaman aralıkları içerisinde özellikle de öğünlerden sonra bir karanfil tanesi tutmak sağlıklı bir alışkanlık olacaktır.
Sindirim sistemi problemi için birebir olan karanfil, bakterileri idrar yolu ile atmaya yarar. Cildin yenilenmesini sağlar, kalsiyum ve potasyum depolayarak kemikleri güçlendirir. Özellikle akciğer kanserinin ilk evresine karşı aşırı etkilidir.
Karanfil, hafızayı güçlendirmesi ile bilinir. İshal gibi rahatsızlıklara karşı oldukça etkilidir. Zayıflama konusunda yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır. Zihin yorgunluğuna iyi gelmesi ile bilinir. Mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını giderme konusunda iyidir.
Tarçının faydaları: Tarçın diyabetten, ağrı ve acıların azaltılmasına kadar pek çok yaygın problemle mücadeleye katkı sağlar. Tüm bu faydaları ile tarçın, eski zamanlarda altından daha değerliydi.
Çin ve Ayurveda tıbbında geleneksel ilaç olarak kullanılan tarçının sindirim ve mide problemlerine iyi geldiği bilinir. Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Tatlı ve pilavla birlikte yendiğinde hazmı kolaylaştırır.
Tarçının kan basıncını düşürdüğü, kan şekerini ve insülin direncini azalttığı yapılan araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Metabolizmayı düzenleyici etkisi sayesinde obezite ile mücadelede yardımcıdır. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini azaltır ve iyi kolesterol olan HDL kolesterolü artırır.
Mantar, bakteri ve virüsün neden olduğu hastalıklarla mücadelede vücut direncini artıran tarçın Orta Çağ'da ilaç olarak kullanılmaktaydı. Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının semptomlarının tedavisinde rol oynar. Tarçın antikanserojen özelliklere sahiptir. Antiflamatuar özelliği ile tarçın bağışıklık sistemini güçlendirir. Acı ve ağrıların tedavisinde kullanılır.
Kakulenin faydaları: Hindistan, Orta Doğu ve Arap ülkelerinde çok kullanılan kakule oldukça sağlıklı bir baharattır. Kanser tedavisi için çok faydalı, kanserli hücrelerle savaşıp sağlıklı hücrelerin sayısının artmasını sağlıyor.
İştahın açılmasına yardımcı olur. İdrar ve gaz söktürmede yararlıdır. Ağız kokusunu gidericidir.