Arama

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Edison, öğretmeni tarafından dikkatsiz ve odaklanma sorunu yaşayan bir çocuk olarak nitelendirildi. Okuldan uzaklaştırıldı, eğitimine evde devam etti. Çocukken geçirdiği kızıl hastalığı ve orta kulak iltihabı nedeniyle işitme sorunu yaşayan Edison, evlerinin bodrumunda küçük bir kimya laboratuvarı kurdu, kendi başına bir telgraf aleti yaptı ve Mors alfabesini öğrendi. Peki, Edison'ın icatlarının arka planındaki gerçekler neydi? Tarihte bugün, elektrik ampulünü kamuya tanıtan Edison hakkındaki bilgileri derledik.

  • 15
  • 17
Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Edison, Birinci Dünya Savaşı sırasında, ABD Donanma Danışma Kurulu'nun başına getirilir. Edison bu görevindeyken, ülkesi tarafından deniz savaşlarında kullanılan kırk çeşit buluş ortaya koyar. Diğer icatları olarak, Remington daktilo, tek hattan aynı anda çeşitli alıcılara mesaj göndermeye yarayan quadruple telgraf vericisi, daha sonra kopya makinası hâline gelen bir makina, elektrikli lokomotif, vanalı vites, 7 adet elektrik güç transmisyon patenti, demiryolu sinyal sistemi, cam yapım âleti (tabaka levhâ hâlinde), suni sıva, şarjlı galvanik piller, kompresörle kullanılabilen boyalar, yapım malzemeleri, renklerin çeşitlerini görmek için geliştirilmiş metodlar, el fenerleri, transmiterler (ısı, sıcaklık ve basınç gibi değerleri voltaj veya miliamper seviyesine dönüştürürler), alkali pil, radyo alıcıları, sentetik kauçuk sayılabilir.

  • 16
  • 17
Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Ancak bazı çalışmaları da başarısızlıkla sonuçlanır. 1907'de hazır beton döküm bina projesiyle, evlerin mobilyalarını ve piyanoyu bile betondan döker ama evler satılamayınca zarar eder. Mıknatısla demir ayırma tekniğini geliştirir ve demir oranı düşük madenlerden demir üretse de zarar eder. Oyuncakların içine sığan minik gramofonlar yapar, şarkı söyleyen bebekler üretir ama satamaz. En ileri görüşlü buluşu ise 1899'da geliştirdiği elektrikli araba bataryasıdır, bunun sayesinde elektrikli arabalar 100 mil gidebilir hale gelir. Fakat bu batarya çok ağır, kolay hasar görebilir ve oldukça pahalıdır. Ama kuşkusuz en ilgi çekici buluşu, 1920'de bir radyo programında ruhlarla konuşma olanağı veren cihaz üzerine çalıştığını söylemesi olur.

  • 17
  • 17
Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Edison, 18 Kasım 1931'de, 84 yaşındayken New Jersey'de hayata veda eder. Edison deneme ve yanılma yöntemine sıkı sıkıya bağlıydı. Ona göre yeni icatlar % 1 ilham, %99 alın teriydi. Yalnız çalışmaz, çalışmalarını büyük bir yardımcı ve asistan grubuyla beraber yürütürdü. Uykuya ihtiyaç duymadan saatlerce çalışabilirdi. Bunun yanında, buluşlarından para kazanmayı çok iyi bilen bir iş adamıydı. Geriye çığır açıcı buluşlarının yanı sıra, yaklaşık 1300 tane icat ve gözlemleriyle dolu not defteri bırakır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN