Arama

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Edison, öğretmeni tarafından dikkatsiz ve odaklanma sorunu yaşayan bir çocuk olarak nitelendirildi. Okuldan uzaklaştırıldı, eğitimine evde devam etti. Çocukken geçirdiği kızıl hastalığı ve orta kulak iltihabı nedeniyle işitme sorunu yaşayan Edison, evlerinin bodrumunda küçük bir kimya laboratuvarı kurdu, kendi başına bir telgraf aleti yaptı ve Mors alfabesini öğrendi. Peki, Edison'ın icatlarının arka planındaki gerçekler neydi? Tarihte bugün, elektrik ampulünü kamuya tanıtan Edison hakkındaki bilgileri derledik.

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

1862 yılında, istasyon müdürü Mackenzie'nin çocuğunu trenin altında kalmaktan kurtarınca, müdür ona telgraf kullanmayı öğretti. Bu dönemde tasarladığı cihazlar vasıtasıyla işinde oldukça önemli başarılar kazandı. Bunlardan biri de, telgrafçı ofiste yokken, mesajlarını kaydedecek bir otomatik ses kayıt cihazıydı.

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

1869'da otomatik bir oy kaydetme makinasının ilk patentini aldı. Elle oylamada üyelerin oy değiştirme fırsatı vardır, elektronik sistemde buna zaman kalmaz düşüncesiyle politikacılar itiraz eder, satın alınmaz. 1867'de E. A. Callahan'ın icat ettiği teypten farklı olarak, yeni bir teyp yaptı ve buna özel bir telgraf servisi hattı bağladı. Bu çalışmaları nedeniyle tüm parasını yitiren Edison, 1869'da Boston'dan ayrılıp New York'a gitti.

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Western Union Telegraph Company'den geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtlarını yetkinleştirme çalışması yapma önerisi alan Edison, bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte Edison Universal Stock Printer mühendislik şirketini kurar, sattığı patentleri sayesinde kısa sürede önemli bir servet sahibi olur.

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

New Jersey Newark'ta bir imalathane kurarak, telgraf ve telem aygıtları üretmeye başlar. Daha sonra imalathanesini kapatarak 1876'da New Jersey'deki Menlo Park'ta ilk endüstriyel araştırma laboratuvarını kurar ve tüm zamanını yeni buluşlar yapmaya yönelik çalışmalara ayırır. Çevresine sonradan Edison öncülerinin çekirdeğini teşkil edecek bir grup çalışkan, genç yardımcı toplar, atölyeleri bir çeşit deneysel okuldur. Graham Bell'in icat ettiği telefona, karbondan bir iletici ekleyerek telefonu geliştirir. Daha sonra yüksek sesle telefon konuşması olanağı sağlayan elektromotografı bulur. Ses dalgalarının dinamiği üzerine yaptığı bu çalışmalardan yararlanarak fonografı icat eder (geliştirilmiş hali gramofondur). Fonografa ilk olarak Mary Little Lamb şiirini okuyarak kaydeder. Fonografı çalıştırdığında sözcükler cızırtılı ama oldukça net bir biçimde duyulur. Bu buluşu çok yankı uyandırır ve Menlo Park Sihirbazı unvanı verilir.

Başarılı icat ve gözlemlerin ardındaki Edison gerçekleri

Patent Ofisi, ampulün patenti William Wallace'a ait olduğu gerekçesiyle Edison'un patentini 6 yıl onaylamadı. 1878'de William E. Sawyer'in yaptığı 500 mum gücündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişir. Bu amaçla, iş adamlarının parasal desteğini sağlar ve Edison Electric Light Company'i kurar. Oksijenle yanan elektrik arkı yerine, havası boşaltılmış bir ortamda (vakum) ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlar. Bu amaçla, 13 ay boyunca flaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraşır. Sonunda 21 Ekim 1879'da özel yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan karbon flamanlı elektrik ampulünü halka tanıtır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN