Bayramı sağlıklı geçirmenin 15 adımı
Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmanın yolu bayramda yediklerinizden geçtiğini biliyor muydunuz? Günlük öğün sayısı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayı sonrası nelere dikkat etmeli? Sizler için, sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için ihmal edilmemesi gereken altın kuralları derledik.
Giriş Tarihi: 01.06.2019
13:49
Güncelleme Tarihi: 08.08.2019
12:47
GÜNE LİMONLU SUYLA BAŞLAYIN
Kalkar kalkmaz ilk 1 saat içinde kahvaltı etmeli, eğer mide probleminiz yoksa sindiriminizi kolaylaştırmak için güne 1 bardak ılık limonlu suyla başlamalısınız.
Ramazanda spora ara verdiyseniz günlük hareketlerinizi mutlaka arttırın. Bayram ziyaretlerinde aldığınız fazla kalorileri hareket ederek yakmaya çalışın. Ancak oruç tutulan bir ayın ardından bu sıcak günlerde sporun dozunu iyi ayarlayın. Başlangıçta her gün sabah ve akşam 30 dakikalık yürüyüşler size destek olacaktır.
POSA TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN
Bayramda ikram edilen tatlıları tükettiğimizde kan şekerimiz hızlı yükselip yine hızlı düştüğü için sanki hiç bir şey tüketmemiş gibi tekrar acıkıyoruz. Posalı besinler ayrıca kabızlığı ve şişkinliği de önler.
Örneğin salatalarınıza veya yemeklerinize kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.) katabilirsiniz. Böylece salatanız hem yüksek posalı hem de doyurucu olur. Et yemeklerinin yanına ıspanak, bamya ve kabak gibi yüksek lifli sebzelerden garnitür oluşturabilirsiniz. Yoğurtlarınıza semizotu ve dereotu ekleyerek posa alımınızı arttırabilirsiniz.
Sindirim için en önemli faktörlerden biri su tüketimidir. Hazımsızlık veya kabızlık sorunu yaşamamak için kilo başına 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin. Örneğin 70 kilo olan bir kişinin 2100 ml, yani yaklaşık 2 litre su içmesi gerekiyor.
ZİYARETLER ARASINDA MEYVE, CEVİZ TÜKETİN
Bayram ziyaretlerinde tatlı eğilimini azaltmak için mutlaka ara öğün yapın. Örneğin meyve ve doygunluk hissini daha fazla arttırmak amacıyla yanında yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz, vb) tüketebilirsiniz.
Bu sayede ziyaretlere aç gitmemiş olur, tatlı ve börek tüketimlerinizi azaltabilirsiniz. Sindirim probleminiz yoksa domates, salatalık gibi sebzeleri ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemenizde fayda var. Bu sayede posa alımınız da artmış olur, besinler mideyi daha geç terk ettikleri için daha uzun süre tok kalmış oluyorsunuz.