Arama

Bebek ve çocuk sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar

Bebeğin dünyaya gelişinden itibaren önce anneyi sonra tüm yakınlarını tatlı bir heyecan, bir telaş kaplar. Büyükler tecrübeleriyle anneye yardımcı olurken yaşam şekli de bebeğin ve çocuğun büyütülmesinde büyük etmen taşır. Tabi bu süreçte gelenek haline gelmiş birçok kural ise bebek ve çocuk sağlığı üzerinde söz sahibidir. Oysa kuralların birçoğu doğru bilgiyi barındırmaz aksine yanlıştır. İşte bebek ve çocuk sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar...

  • 1
  • 48
“Çocuğum üşürse hasta olur, kalın giydirmeliyim”
Çocuğum üşürse hasta olur, kalın giydirmeliyim

Çocuklar üşüdükleri için değil, solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan mikroplar soğuk havada daha çabuk çoğaldığı için hasta oluyor. Ayrıca kışın kapalı ortamlarda kalabalık halde bulunduğumuz için mikroplar daha hızlı yayılıyor. Çocukları kalın giydirmekle terleme artar. Bu şekilde hastalıklara daha fazla davetiye çıkıyor. Çünkü çocuk kalın kıyafetler içinde terli bir şekilde dış ortama çıktığında daha çok üşüyor.

Uzmanlar, "Bebek ve süt çocuklarına sizin giydiğinizden bir kat fazlasını, daha büyük çocuklara ise sizin giydiğiniz kalınlıkta giydirebilirsiniz." tavsiyesinde bulunuyor. Bu arada çocukların eli ile ayağının daha soğuk olacağı bilinmelidir. Eli-ayağı soğuk diye üst üste giydirmeyin. Vücut ısılarını en iyi enseden, gövdeden anlayabilirsiniz.

  • 2
  • 48
“Zayıf çocuk daha çok hasta olur. Öyleyse iştah açıcı şurup kullanmalıyım”
Zayıf çocuk daha çok hasta olur. Öyleyse iştah açıcı şurup kullanmalıyım

Çocuğunuz büyüme-gelişme eğrisine paralel gelişiyor ve doktorunuz gelişimini normal buluyorsa, fazla yemeye zorlamanızın hiçbir yararı yok. Önemli olanın çocuğun çok kilo alması değil dengeli beslenmesidir.

Özellikle sebze, meyve, kırmızı et, yoğurt, yumurta tüketmesini sağlanmalı; ara öğünlerde cips, hazır gıda, çikolata, şeker verilmemeli. Ara öğünlerde tercih edilen yiyecekler kuru yemiş ve kuru meyveler olmalı. Eğer bunları yiyorsa, vitamin şurubuna ihtiyacı olmaz, fazladan verdiğiniz şurup da yarar sağlamaz.

  • 3
  • 48
"Çocukların küçük yaşlarda kilolu olmaları problem değildir. Nasıl olsa hareketlenince kilo kaybederler"
Çocukların küçük yaşlarda kilolu olmaları problem değildir. Nasıl olsa hareketlenince kilo kaybederler

Küçük yaşlarda fazla kilolu olanların ileride obez olma riskleri çok arttığı için bir çocuğun her zaman yaş ve boyuna uygun kiloda olması gerekir.

  • 4
  • 48
“Dengeli besleniyor ama yine hastalanıyor. O zaman bağışıklık sistemini güçlendirici şurup vermeliyim”
Dengeli besleniyor ama yine hastalanıyor. O zaman bağışıklık sistemini güçlendirici şurup vermeliyim

Çocuğun bağışıklık sistemini sadece bir şurup ile güçlendirmek mümkün değil. Çocuğun uyku, oyun ve yemek saati belli bir düzen içinde olması daha önemlidir. Bu rutin dışına çok fazla çıkılmamalı.

Kışın çocukları evden çıkarmayıp "Soğuk havada hasta olur." düşüncesi de yanlıştır. Çocuklar ve bebekler, özellikle güneşli havalarda dışarı çıkarılıp hava alması sağlanmalıdır. Uzmanlar, çocukların hasta olup enfeksiyonları tek tek geçirdikçe bağışıklık sistemlerinin olgunlaşacağının altını çiziyor.

  • 5
  • 48
“Banyo yaparsa hasta olur”
Banyo yaparsa hasta olur

Soğuk havalarda çoğumuz banyo yapan çocuğun hastalanıp üşüteceğine inanırız. Oysa banyo yapmak çocukları rahatlatıyor, burun tıkanıklarını açıyor ve enfeksiyonları vücuttan uzaklaştırıyor. Siz de fark edeceksiniz, banyo sonrası çocuğunuz mışıl mışıl uyuyacak. Eğer eviniz soğuk değilse, yattığı odada hava akımı yoksa çocuğunuzu yazın her gün, kışın haftada 3-4 kez banyo yaptırabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN