Bebekleri anlama kılavuzu olarak beden dili
Yaşamın en anlamı mucizesi bir bebeğin dünyaya gelmesidir belki de… Ömür boyu ilginizi, sevginizi eksik etmeyeceğiniz, sorumlu olduğunuz, sizden koşulsuz sevgi bekleyen bir evlat… Birey, bebeklik çağlarında en zor dönemi yaşatır. Çünkü ağlaması belirsizdir, rahatsız olduğu uyku pozisyonunu bile söyleyemez. Ancak o da kendisine göre bir dile sahiptir. Beden dilini kullanıp her durumlarını anlatabilirler. Yeter ki ebeveynleri anlayabilsin. Sizler için bebeklerin beden dilini, ne anlatmak istediklerini inceledik.
Giriş Tarihi: 22.07.2019
17:04
Güncelleme Tarihi: 22.07.2019
17:41
Bebeklerin en çok sevdiği şey, karşısında duran kişinin yüzüne bakmaktır. Eğer anne ve babanın yüzü bebeğin yüzünden 20-25 santimetre kadar uzaklıktaysa, bebek karşısındakini kolaylıkla görebilir. Bu durumda bebek tepki vermek isteyecektir. Yüze odaklanan bebekte kalp atışları hızlanır, heyecanlanır. Bu yüzden ebeveynlerin bebekler konuşması ve ona bol bol gülümsemesi iyi bir ilişkinin temelini oluşturur.
Bir bebeğin ilk kez ağlaması onun nefes aldığı anlamını taşır. Bununla beraber güvensiz, bilmediği bir ortama karşı yaşadığı tedirginliği gösterir.
Çeşitli sebeplerle ağlama
Bebeğin ağlaması için tek bir sebebe ihtiyaç yoktur. Bebek, acıktığında ağlayacaktır. Uyku pozisyonu doğru değilse ağlayacaktır. Gazı varsa ve bunu atamamışsa ağlayacaktır. Hastayken, canı acıdığında veya sıkıldığında, hatta kıyafetindeki etiketinin rahatsız etmesinden dolayı da ağlayacaktır.
Dr. Linda Acredolo; "Bir çocuk ağlamaya başladığında duygusal tepkilerini kontrol edemez duruma gelir. Canı iyice sıkılmadan önce bir durup dinlenmesini sağlamamız gerekir." diyerek ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktayı vurgulamıştır.
Bebeğin başını çevirmesi ya da gözlerini kapatıp sıkması ağlamak üzere olduğunun işaretidir. Böyle durumlarda bebeği ağlamadan evvel daha sakin bir yere götürülmelidir.
Bebeğin çağıldaması veya güvercin gibi ses çıkarıp agulaması onun mutlu ve keyifli olduğuna işaret eder.
Genellikle korkunun bir işaretidir. Korkan bebeğin ya da çocuğun yüzünün rengi solabilir, nefes alıp vermesi hızlanabilir ve gözlerini kocaman açıp ağlamaya başlayabilir. Çocuğu kucağa alıp sakinleştirmek, güvende olduğunu belli etmek onu rahatlatır. Bebeğin aşırı uyarılmış veya heyecanlanmış olması onu çığlık atmaya sevk eder.