Ben bunu daha önce yaşamadım sendromu: Jamais vu
"Dejavu" olarak adlandırılan yaşanılan bir olayı daha önceden de yaşamışlık yahut görülen bir yeri daha önceden görmüş hissetme duygusunun tam aksine bir olayı hiç yaşamamış gibi hissettiren "jamais vu" ile tanıştınız mı?
Giriş Tarihi: 28.10.2018
17:47
Güncelleme Tarihi: 28.10.2018
18:07
Jamais vu sadece yaşanılan bir olayın unutulması şeklinde ortaya çıkar. Bu durum bazen çok iyi bildiğiniz bir şeyi bilmiyormuş gibi hissettirebilir. Hatta tanıdık birini anlık olarak bir yabancı olarak görebilir ve yıllardır çalıştığınız ofisin yollarını unutabilirsiniz. Uzmanlar bu durumun genelde beyin yorgunluğundan ortaya çıktığını söylüyorlar. Yorgun beyinde oluşan bir algı yanılması sebebiyle, dejavu veya jamais vu halleri yaşayabiliyoruz.
Görülen, duyulan veyahut koklanılan her şey beyne her an bilgiler gönderir. Örneğin çilek yerken küçük şekerli bir meyve olduğundan, ilk çilek yeme deneyimlerimize kadar tüm bilgiler beyinde depolanır. Ama o anda bilgiyi isterken beyin gerekli bilgiyi vermekte gecikebilir. Bu durumda alınan sinyallerde yaşanılan olaya dair bir bilgi alamayınca sanki daha önce yapmamış gibi hissedilebilir.
BEN BUNU DAHA ÖNCE YAŞAMADIM SENDROMU
Dejavu günümüzde halk tarafından yaygın olarak bilinen bir durumken jamais vu pek bilinmez. Bunun sebebi ise, dejavu yaşadığınızda "ben bunu daha önce yaşamıştım " diyebiliyor iken jamais vu yaşarken o anı daha önceden yaşadığımızı fark etmediğinizden bir tepki verememekten kaynaklanıyor.
ANLAM KAYBETMELERİNİ İÇERİYOR
Eğer yaşadığınız şey size yabancı geliyorsa, yanınızdakileri tanımıyor gibi ya da bir ortamdan kendinizi soyutlanmış gibi hissediyorsanız içinde bulunduğunuz durum çok büyük ihtimalle jamais vu'dur. Bazen bir sözcüğü çok fazla tekrarlandığında o sözcük anlamını yitirir ve harf yığınına döner. Bu gibi anlam kaybetmelerini de içinde barındıran Jamais Vu, Deja Vu kadar ilgi toplayamasa da zaman zaman farkındalığımızın artmasına neden olur.
Jamais vunun en dikkat çeken yanı ise yaşanılan bir olaya tekrardan objektif ve dikkatle bakmayı sağlayabilmesi. Sürekli görmekten detaylarını kaçırdığımız bir nesneye daha dikkatli bakarak ayrıntıların farkına varabiliriz.