Beslenme saatleri sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Vücudumuz belli bir sistem içerisindedir. Vücut saatimizle beraber metabolizma ve sindirim sistemi karmaşık bir etkileşim halinde bulunur. Dolayısıyla gün içerisinde ne yediğimiz kadar saat kaçta yediğimiz de önemli bir unsur. Sizler için gün içerisindeki beslenme saatlerimizin sağlığımıza etkisi nedir, kısaca derledik.
Giriş Tarihi: 13.06.2019
09:19
Güncelleme Tarihi: 13.06.2019
09:43
Vücut saati uzmanı Panda'ya göre, tüm canlılar 24 saat içinde aydınlık ve karanlık döngüsüne ve buna uygun yeme ve açlık dönemlerine uyum sağlayacak şekilde gelişti.
Bu döngülerin en önemli işlevlerinden biri vücudun her gece onarım ve yenilenmesini sağlamaktır. Trafik hala akış halindeyken bir otoyolu tamir edemezsiniz.
Sınırlı sürelerde yeme konusunda yapılan deney sayısı artıyor ve ilk veriler oldukça umut verici görünüyor. Kral gibi kahvaltı, prens gibi öğle yemeği ve yoksul gibi akşam yemeği sözü daha önce hiç bu kadar doğru görünmemişti.
Uyandıktan sonra çok gecikmeden hafif bir kahvaltı yapmalısınız. Çünkü sabah uyandığınızda metabolizmanız normalden daha hızlıdır. Protein ağırlıklı bir kahvaltı vücudunuzun boşalan protein depolarını dolduracaktır. Bu sayede kahvaltıda aldığınız besinler hızlıca sinidirilecek ve yağlanmanın önüne geçeceksiniz. Uzmanlar kahvaltının 07.00 ila 10.00 arasında yapılması gerektiğini vurguluyor.
Ara öğünlerinizi ne birinci öğünden hemen sonra, ne de ikinci öğünden hemen önce yemelisiniz. Doygunluk hissine göre bu süreyi ayarlayabilirsiniz. Ara öğünlerinizde elma, armut gibi meyveleri tercih etmeniz kan şekerinizin dibe vurmasını engelleyecektir. Ayrıca dolaylı yoldan ana öğünlerde yediğiniz yemeklerin miktarını da azaltacaktır. Ara öğününüzü akşam yemeğinizden de önce günde toplamda iki defa yapmanız fayda sağlayacaktır.