Bilinçaltının gizemleri ile ilgili bilgiler
Bilinçaltı nedir? Bilinçaltı bilgileri nasıl depolar? Bu soruların cevabı hem insanlar hem de bilim dünyası tarafından yıllardır merak ediliyor. Bilinçaltı, farkında olmasak da aslında bizi bir kumanda gibi kontrol ediyor. Peki, davranışlarımızı, tepkilerimizi, korkularımızı ve alışkanlıklarımızı büyük ölçüde etkileyen bilinçaltı hakkında yeterince bilgiye sahip miyiz? Bilinçaltını yönlendirmemiz mümkün mü? Bilinçaltının gizemleri ile ilgili bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 20.02.2020
17:00
Güncelleme Tarihi: 20.02.2021
10:02
TRAVMALAR DA BİLİNÇDIŞIMIZDA YER ALIR
🔶🔸 Sadece bizim travmalarımız değil, atalarımızın travmaları da bilinçdışımızda yer alır. Bunlar bazen "tetikleyici uyarıcılar" ile açığa çıkarak kişinin kısa süreli şok yaşamasına neden olabilir.
Travma yaşatan bir olay bilinçdışımıza kodlanır ve onu hatırlatan herhangi bir unsurun açığa çıkması, travmayı tetikleyerek tepki verilmesine sebep olabilir.
BİLİNÇDIŞINI YÖNLENDİRMENİZ MÜMKÜN MÜ?
Bilinçdışımızda gerçekleşen olayları "kendi isteğimizle" yönlendirebilmemiz mümkün müdür? Kontrol bizdeyken (yani egodayken) bunu yapmamıza izin vermez ve kapıyı kapatır.
🔶🔸 Ancak her zaman kontrol bizde değildir. Bilinçdışı da böylece ortaya çıkma fırsatını bulur. Rüyalarda, daldığınız zamanlarda ya da yarı uyur yarı uyanık haldeyken ortaya çıkabilir.
📌 Yabancı dil öğreniminde önemli püf noktaları
BİLİNÇALTI HATIRALARI DEPOLAR VE DÜZENLER
Bilinçaltı, hatıraların depolanmasını programlar. Bir araştırma sonucunda nörofizikçiler 1957'de bize olan her şeyin tüm detaylarıyla beynimizde kaydedildiği gerçeğini kabul ettiler.
🔶🔸 Araştırma sonucuna göre hatıraların düzenlenmesinden ve onlara erişilmesinden bilinçaltı sorumludur. Hatıraları düzenlerken depolanmış hatıralara işaret eden ve bu hatıralara erişimimizi kolaylaştırmak ve bunu mümkün kılmak için dizinler kullanır.
BİLİNÇALTI ÇÖZÜLMEMİŞ DUYGULARIN BASTIRILDIĞI YERDİR
🔶🔸 Bilinçaltı aynı zamanda çözülmemiş olumsuz duygulara bağlı hatıraları bastırmakla da görevlidir. Buradaki vurgu "çözülmemiş" üzerindedir. Çözülmemiş duygular, bir çözüme ulaşana kadar bastırılır.
Bastırılan olumsuz duygular vücuda hapsolmuştur ve birçok durumda vücuttaki sinir yollarının akışını engelleyecek bariyerler oluşturabilir.
DAVRANIŞLARI OLUŞTURURKEN TEKRARA İHTİYAÇ DUYAR
Bir davranışı geliştirirken bilinçaltı zihnin kontrolüne girene kadar onun sık sık tekrar edilmesi gerekir.
🔶🔸 Bilinçaltı sürekli devam eden bir "şimdi" içindedir ve bunun için bir davranış oluştururken kayda değer tekrar gerektirir.