Bilinmeyen yönleriyle özel öğrenme güçlüğü: Disleksi
"Ub ayızyı kouyaiblioryansınzı" öğrenme güçlüğü disleksinin bir rahatsızlık olduğunu keşfediyorsunuz demektir. Çünkü onlar için tüm yazılar böyle...Disleksi adı verilen özel öğrenme güçlüğü, bir bakıma okuma ve yazma zorluğu olarak karşımıza çıkıyor. Kalıtsal olduğu düşünülen bu hastalığın zeka geriliğiyle bir alakası da bulunmuyor. Ünlü bilim adamı Einstein'den ressam Picasso'ya kadar birçok önemli isimde de görülüyor. Sizler için disleksinin tüm ayrıntılarını derledik
Giriş Tarihi: 21.06.2019
09:08
Güncelleme Tarihi: 21.06.2019
11:29
Disleksi ilk kez 1896 yılında İngiliz Doktor W.P Morgen tarafından tanımlandı. Morgen'a göre disleksi, "Doğuştan kelime körlüğüdür." Bu ilk tanım üzerine birçok araştırma yapılarak disleksi hakkında birçok tanım yapıldı.
Avrupa Disleksi Derneğine göre disleksi ; okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılıktır."
Disleksi, zekâ düzeyi "normal veya normalüstü" olan, "okuma hızı, okuma kalitesi, okumayı öğrenme hızı, okuduğunu anlama- anlatma becerisi" yaşıtlarına ve zekâsına kıyasla; beklenenin altında olan okuma bozukluğunun genel adıdır.
Disleksinin belirtileri nelerdir?
Disleksinin belirtilerinden birkaç tanesine hepimiz aynı anda sahip olabiliriz. Ancak bu bizim dislesik olduğumuz anlamına gelmez. Dislesik bir insan belirtilerin birçoğuna çok uzun süre sahip olan ve bundan ötürü öğrenme güçlüğü çeken bireydir.
Disleksinin ‘konuşma’ üzerine belirtileri
– Konuşmayı geç öğrenme. – Kelimeleri telaffuz etmede güçlük çekme. – Kelimeleri ve yaşa uygun gramer kurallarını öğrenmede güçlük çekme. – Verilen görevleri yapmakta güçlük çekme. – Önce/sonra, sağ/sol vb. ifadeleri karıştırma. – Alfabeyi, tekerlemeleri ve şarkıları öğrenmede güçlük çekme. – Kavramları ve ilişkilerini anlamada güçlük çekme. – Kelime hatırlama ve sorunları isimlendirmede güçlük çekme.
Disleksinin ‘okuma’ üzerine belirtileri
– Okumayı öğrenmede güçlük çekme. – Kafiyeli kelimeleri öğrenmede güçlük çekme. – Kelimelerdeki heceleri saymakta güçlük çekme. – Kelimelerdeki sesleri duymakta güçlük çekme. – Kelimelerdeki değişik sesleri ayırt etmede güçlük çekme. – Harflerin seslerini öğrenmede güçlük çekme. – Harflerin isimlerini ve şekillerini hatırlamada güçlük çekme. – Okurken ve yazarken kelimelerdeki harflerin yerlerini değiştirme. – Çok kullanılan kısa kelimeleri yanlış okumak veya hiç okumama. – Uzun kelimeleri okurken bocalama. – Sesli veya sessiz okumada, genellikle kelimeler düzgün okunamadığı için anlama güçlüğü çekme. – Yavaş ve güçlükle sesli okuma.
Disleksinin ‘yazma’ üzerine belirtileri
– Düşünceler kağıda dökmekte güçlük çekme.
– Çok fazla yazım hatası yapma.