Özel öğrenme güçlüğü: Disleksi
Disleksi, kişinin dil, okuma ve yazma alanlarında sorunlar yaşamasına neden olan bir öğrenme bozukluğudur. Disleksi yaşayan bireyler, eğitim hayatlarında birçok zorlukla karşılaşırlar. Bu öğrenme bozukluğunun erken yaşta teşhis edilmesi ve kişiye özel doğru tedavi yöntemlerine başlanması akademik başarının zarar görmesini büyük oranda engeller.
Giriş Tarihi: 07.01.2024
11:44
Güncelleme Tarihi: 07.01.2024
13:28
Disleksi olan çocuğun özellikleri nelerdir?
◾ Disleksiye sahip çocuklar, genel olarak yaşıtlarına göre daha meraklıdırlar ve görsel zekaları yüksektir. Sözcükler yerine görsel olarak düşünürler.
◾ Bir metni hızlı okuyamaz, sözcükleri hatırlayamaz, ezber yapmakta zorlanırlar . Okuma hususunda diğer çocuklara nazaran düşük öz güvenli ve isteksiz olurlar.
Yaşamda Dengeli Olmanın Önemi
Disleksiye sahip olan çocukların aileleri neler yapmalı?
◾ Disleksi hakkında araştırmalar ve okumalar yaparak bu öğrenme bozukluğuna dair bilgilenebilirsiniz.
◾ Aileler, disleksiye sahip olmayan çocukların kolayca kavradığı konuları çocuklarının da aynı şekilde öğrenmeyeceğinin farkında olmalı. Bu süreçte çocuklarına sevgi ve sabırla yaklaşarak onları desteklemeliler.
◾ İmkan dahilinde çocuğunuzu disleksi öğrencileri için tasarlanmış okullara göndererek iyi bir eğitim almasını sağlayabilirsiniz.
Disleksi ne zaman ortaya çıkar?
◾ Disleksinin belirtileri, özellikle çocukların sesleri taklit etmeye çalıştıkları 1-2 yaşlarında görülmeye başlar. Disleksinin kaynağı beyindeki farklılıklara dayansa da laboratuvar araştırmaları ve kan testleri tarafından saptanamaz.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
◾ Okul öncesi çocuklarda disleksinin fark edilmesi zordur. Fakat bu öğrenme zorluğunu düşündüren bazı belirtiler önceden fark edilebilir. Bununla birlikte çocuklar, okula başladıklarında problemi ilk fark eden kişi genellikle öğretmeni olacaktır.
Kişisel Gelişim Canavarı
◾ Çocuğunuzda şu işaretler varsa disleksi riski altında olabilir:
▪ Olması gereken dönemden daha geç konuşma. ▪ Yeni sözcükleri yavaş öğrenme. ▪ Sözcükleri telaffuz ederken ses sırasını karıştırma veya birbirine benzeyen kelimeleri ayırt ederken zorlanma . ▪ Harflerin, eşyaların ve renklerin adlarını zor hatırlama. ▪ Tekerleme söylerken zorluk çekme bulunur.
Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılır?
◾ Disleksi tedavisinde çeşitli teknikler uygulanır. Bunlar arasında kaydedilen dersi tekrarlayarak dinlemek, yazıları okumak yerine dinlemek, dil bilgisi ve yazım yanlışlarının kontrolü için bu amaçla geliştirilmiş bilgisayar yazılımlarını kullanmak sayılabilir.
◾ Disleksi tedavisi, konuşma ve dil terapistleri, özel eğitim öğretmenleriyle temas kurmayı da kapsar. Çocukların çoğu öğrenme güçlüklerine uyum sağlara normal bir sınıfta eğitim almaya devam edebilirken bazı dileksi çocuklar için özel eğitim gerekebilir.
Başarılarını Sahiplenemeyenlerin Sendromu