Arama

Birikimler kumbarası 'hafıza'yı güçlendirme yöntemleri

Hafıza, hayatımıza dair birikimler kumbarasıdır. Yaşadığımız her olay, duygular; kısa ya da uzun olarak yapılmış planlar hafızamızın içerisinde yerini alır ve bizimle var olur. Alzheimer olarak bilinen unutma hastalığı ise beynimizi çepeçevre sardığında silinen geçmişimiz ve bugünümüz artık çağın hastalığı olmaya başladı. Ama bu sizi korkutmasın. Mucizevi bir organ olan beynimiz kendini yeni baştan yapılandırabiliyor. İşte beynimizi yeniden yapılandırabilme yöntemleri.

  • 4
  • 15
BİLGİLERİ KENDİNİZE ANLATIN
BİLGİLERİ KENDİNİZE ANLATIN

Öğrenirken kendi kendinize anlatın. Böylece öğrendiğiniz şeyin hafızada pekişmesini sağlarsınız.

Çeşit katın. Farklı konuları bir arada öğrenmek bazen tek bir konuyu ayrıntılı ve uzun süre çalışmaktan daha etkili olabilir.

  • 5
  • 15
FİZİKSEL EGZERSİZ BEYNİN BÜYÜMESİNİ SAĞLAR
FİZİKSEL EGZERSİZ BEYNİN BÜYÜMESİNİ SAĞLAR

Egzersiz sinir kavşaklarının sayısını artırır, böylece beyinde daha fazla irtibat noktası yaratır ve yeni hücreler oluşmasına katkıda bulunur. Kalp-damar sağlığının iyi olması aynı zamanda beyninize daha fazla oksijen gitmesi ve zararlı toksinlerin daha hızlı atılması anlamına da gelir.

Egzersizinizi dışarda yapmak daha da faydalı çünkü böylelikle bir de güneşten ek D vitamini alma gibi bir avantaj sağlıyorsunuz.

  • 6
  • 15
YALNIZLIĞI DEĞİL BİRLİKTE OLMAYI TERCİH EDİN
YALNIZLIĞI DEĞİL BİRLİKTE OLMAYI TERCİH EDİN

Egzersizi yeni bir yeri görmek tanımak, yeni şeyler yapmak veya fikir alışverişi ile bir araya getirmeye çalışın. Böylelikle oluşan yeni hücrelerin sağlam devreler kurması ihtimalini artıracaksınız.

Diyelim bahçe işleri yapmayı seviyorsunuz. Bunu mümkünse komşularınızla, ailenizden birileri ya da arkadaşlarınızla birlikte yapmayı deneyin. Yürüyüşe yalnız çıkmak yerine mümkünse grup olarak ya da ikili çıkın. En önemlisi egzersizi zevk alacağınız şekilde yapmaya dikkat edin. Egzersizin ve sosyal iletişimin beyin üzerindeki etkisi bu katılım arzusuyla iyice güçleniyor.

  • 7
  • 15
HAREKET HALİNDEYKEN EZBERLEME TEKNİĞİ
HAREKET HALİNDEYKEN EZBERLEME TEKNİĞİ

Bahçe işleri fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da çok yararlı ve size düşünme imkânı da veriyor.

Araştırmalarla kanıtlanmış ve aktörlerin epeydir kullandığı bir teknik bu. Bir metni hareket halindeyken ezberlemeye çalışırsanız, bilgi zihninizde çok daha kalıcı olabiliyor.

Diyelim bir sunum yapmanız, bir sınava hazırlanmanız ya da yapacağınız işi zihninizde iyice yerine oturtmanız gerekiyor. Düşüncelerinizi kafanızda yürürken ya da dans ederken çevirmeyi deneyin.

  • 8
  • 15
DOĞRU BESLENMENİN HAYATİ ÖNEMİ
DOĞRU BESLENMENİN HAYATİ ÖNEMİ

Yediklerimizin ortalama beşte birini şeker oluşturuyor ve enerjinin doğrudan beyne gitmesi, beynin işleyişini tamamen glikoz düzeyine bağlı kılıyor. Eğer şeker tüketiminizi kontrol edemezseniz, zihniniz çok daha karışık olacaktır.

Sevdiğiniz şeyleri yediğinizde beynin ödül bölgesi zevk almamızı sağlayan dopamin adlı bir kimyasal madde salgılıyor. Ama bir yandan beynin ödül bölgelerini memnun edecek şeyleri yerken, bir yandan da bağırsaklarınızı sağlıklı tutacak gıdalar almalısınız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN