Arama

Burgazada’da görülmesi gereken yerler

Renkli köşkleri ve denize çıkan sokaklarıyla kendine hayran bırakan bir yer, Burgazada... İstanbul adalarının ikincisi olan Burgazada'yı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, sakin olması. Bu hususiyetiyle ön plana çıkıyor ve ziyaretçiler tarafından daha tercih edilebilir hale geliyor. Peki, Burgazada'da gezilmesi ve görülmesi yerler nereler? Sizler için "Burgazada rotası" hazırladık, keyifli okumalar.

  • 4
  • 10
SAİT FAİK ABASIYANIK HAYATI
SAİT FAİK ABASIYANIK HAYATI

🔹 Adada ilk durağımız Sait Faik Abasıyanık Müzesi oluyor tabii. Buradaki gözlemlerimizi paylaşmadan önce ada ile bütünleşen yazarımızın hayatına bir göz atalım.

🔹 Sait Faik, 20 Kasım 1906'da Adapazarı'nda dünyaya gelir ve ilköğrenimini Adapazarı Rehber-i Terakki Mektebi'nde yapar. Başarılı bir eğitim hayatı yaşayan Abasıyanık, bir dönem Türkçe öğretmenliği görevinde bulunur. O, yaşamını annesiyle beraber Şişli'de Bulgar Çarşısı'ndaki bir apartmanda ve Burgazada'daki köşkünde sürdürür.

  • 5
  • 10
SAİT FAİK ABASIYANIK ESERLERİ
SAİT FAİK ABASIYANIK ESERLERİ

🔹 Şiire, İstanbul Sultanisi'ndeki öğrencilik yıllarında; öyküye ise Bursa'daki öğrencilik dönemlerinde merak salar ve başlar. Zamanla harmanlanan betimleri ve pişen kalemi onu, Çehov tarzı durum öykücülüğünün edebiyatımızdaki ilk temsilcisi yapar.

🔹 Hikayede konu ve olay akışını neredeyse tamamen ortadan kaldıran yazar aynı zamanda İstanbul öykücülüğü de yapmıştır. Sait Faik Abasıyanık'ın en bilinen eserleri; Semaver, Son Kuşlar, Alemdağ'da Var Bir Yılan ve Şahmerdan'dır.

📍SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ

🔹 Sait Faik, 11 Mayıs 1954'te, İstanbul'da yaşamını yitirir. Vefatından sonra Burgazada'daki evi müze haline getirilir. 22 Ağustos 1959 tarihinde kapılarını halka açar.

🔹 Açıldığı günden bu yana, en çok ziyaret edilen müzelerden biri olmuştur. Müze binası toplamda dört katlıdır.

SAİT FAİK ABASIYANIK KİMDİR?

  • 7
  • 10
SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ'NDE NELER VAR?
SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ’NDE NELER VAR?

🔹 Müzede yazara ait olan eşyalar, fotoğraflar, mektuplar ve kartpostallar mevcut. Binada; okuma salonu, eğitim gösterim salonu, misafir odası, yemek odası, yazarın yatak odası, mektup odası ve kitap odası gibi kısımları bulunur.

🔹 Edebiyatımızın güçlü kalemlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık'a dair her şeyi bulabileceğiniz ve görebileceğiniz bu müze, haftanın her günü sabah 10.30 - 16.30 arası ziyarete açık. Bazı özel günlerde kapalı olan bu müzeyi aramadan gitmemek lazım.

Giriş ücretsiz

📍BURGAZADA CAMİİ

🔹 Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nden sonraki durağımız adanın en güzel noktalarından birine konumlanan Burgazada Camii. Bu cami, 1953 yılında tek minareli olarak inşa ediliyor. Caminin inşası, başlandığı dönemde yarım kalıyor ve Burgazada halkı el birliği ile caminin inşasını tamamlıyor.

🔹 Burgazada Camii, sekiz köşelidir ve yüksek bir kubbesi vardır. Camiye sonradan üçgen bir taşlık ve dikdörtgen şeklinde bir son cemaat yeri eklenmiş olup sağ orta duvarında beşik kubbeli küçük bir niş mevcuttur.

RAMAZAN ROTALARI: EYÜPSULTAN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN