Arama

Çağın gerekliliği: Geri dönüşüm

İnsanlığın yıllar içinde yükselen refah düzeyi sonrası her alanda konfor isteği arttı. Rahatlık isteği, kullan-at ürünleri de beraberinde getirdi. İnternetle birlikte gelişen kolay erişim imkanları, tüketim çılgınlığına neden olarak çağımızda geri dönüşümü zorunlu bir hale getirdi. Peki, geri dönüşüm hayatımıza nasıl etki ediyor?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Geri dönüşüme kazandırılan malzemeler

▶ Geri dönüştürülen malzemeler demir ve çelik hurdaları, alüminyum kutular, cam şişeler, kağıt, ahşap ve plastiklerdir. Bu malzemelerin hammaddelerini, doğada çözünmesi çok zor olan petrol, doğalgaz, kömür gibi maddeler oluşturur.

Hammaddesi petrol olan plastik, çözündükçe daha küçük parçalara (makroplastik, mikroplastik ve nanoplastik) ayrılarak yiyecek ve soluma gibi yollarla canlılar tarafından tüketilir.

(X) Plastik atıkların çevreye verdiği korkunç zararlar

Geri dönüşüm malzemeleri nasıl toplanır?

Atık malzemeler birkaç şekilde toplanır.

▶ Tüketiciler tarafından ayrıştırılıp getirilen geri alım merkezleri

Çeşitli geri dönüşüm şirketleri kurulmuştur. Bu şirketler tamamen atıklar üzerinde çalışmaktadır. Fazla miktarda kağıt, hurda, ambalaj atıkları alınarak imha edilmekte ya da geri dönüştürülmektedir.

▶ Tüketicilerin ev ve işyerlerinde ayırdığı atık malzemeleri depolayabilecekleri bırakma merkezleri

Artık neredeyse her belediyenin hizmeti olan atık giysi toplama kutusu, bayat ekmek kutuları bu merkezlere örnek olarak verilebilir.

▶ Ayrıştırmadan atılan ürünleri ayrıştırıp toplayan geri dönüşüm toplayıcıları

Mesleki olarak bir tanımlaması olmayan kağıt toplayıcıları kağıt, cam, metal gibi geri dönüştürülebilir ürünleri çöplerden toplayarak atık depolarına satan ve böylelikle geçimlerini sağlayan insanlardır. Atık depoları daha büyük toplayıcılar geri dönüşüm fabrikalarına satış yaparak geri dönüşüm sürecinde aracı rolünü üstlenir.

(X) İslam çevre bilinci hakkında bize ne söyler?

Geri Dönüşümün Faydaları

▶ Düzenli depolama sahalarına ve yakma fırınlarına gönderilen malzemeler atık miktarını azaltır.

▶ Kereste, su ve mineraller gibi doğal kaynakları korur.

Enerji tasarrufu sağlar.

Atık malzemeler geri dönüşümle tekrar kullanılabilecek hale gelir.

Küresel iklim değişikliği artan sıcaklıklar ve azalan yağışlarla kuraklığa neden olur. Türkiye'de 2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle su kesintileri, tarım sektöründe %7,3 küçülme, hububat üretiminde %10 azalma olduğunu biliyor muydunuz?

(X) Geleceğe değer katan Sıfır Atık Projesi neden önemli?

Nasıl geri dönüşüm yapabiliriz?

▶ Geri dönüşüm yapılacak atıkları evde kendiniz ayrıştırabilirsiniz. Organik atıklar (yemek atıkları) ve katı atıklar (kağıt, plastik, metal ve cam atıkları) olarak atıkları iki gruba ayırabilirsiniz.

▶ Belediyelerin birçoğu geri dönüşüm atıklarını toplama hizmeti vermektedir. Yetkili birimleri arayıp öğrenebilirsiniz. Çevrenizi bu konuda bilinçlendirip, teşvik edebilirsiniz.

Net sıfır emisyon; insan faaliyetleri sonucu (fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma, atık yönetimi, hayvancılık, vb.) atmosferde biriken sera gazı miktarının, yine insan faaliyetleri ile sağlanan azaltım miktarı ile birbirini dengelemesi anlamına gelir.

(X) Çevreyi korumaya dair ayet ve hadisler

Geri dönüşüm malzemelerinin kullanım alanları

▶ Geri dönüşümle üretilen birçok ürün bulunur. Etiketleri üzerinden bu ürünleri tespit edebilirsiniz. Bu ürünleri satın alarak geri dönüşüme destek olabilirsiniz.

Evinizden çıkan, doğada çözünebilecek gıda atıklarını geri dönüştürüp, ayrıştırarak kompost yapabilirsiniz. Bu şekilde bireysel atık miktarınızın azalmasını sağlarsınız.

Plastik kaşıklardan avize, pet şişelerden saksı veya kalemlik gibi birçok farklı atık maddeleri arzu ettiğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz.

(X) İklim değişikliğinin asıl nedeni insanlar!

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN