Osmanlı alimi Ebubekir Efendi Cape Town'a neden gönderildi?
Dünyanın önemli turistik noktalarından biri olan Cape Town, sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra Osmanlı alimlerinden de parçalar taşıyor. Cape Town'un en meşhur mahallelerinden biri olan Bo-Kaap'ın her köşesinde, Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin veya Sultan Abdülhamid'in izlerini görmek mümkün. Sizler için Ebubekir Efendi'nin Bo-Kaap'a bıraktığı mirası ve semtin özelliklerini derledik.
Giriş Tarihi: 18.07.2019
17:19
Güncelleme Tarihi: 18.07.2019
18:02
Güney Afrika'daki Müslümanlar arasında dinî anlaşmazlıkları dindirmek için 1862 yılında Ümit Burnu'na gönderilen Erzurumlu İslâm âlimi Müderris Seyyid Ebubekir Efendi el-Emcedi, Cape Town'da açtığı Osmanlı Dinî İlimler Mektebi'nde yeni yetişen bilinçli bir neslin temellerini atmıştı.
İstanbul'dan ayrılmadan evvel yanına aldığı kitapların üzerindeki Osmanlı Teoloji Okulu damgalı mühürlerin 1862 tarihini taşıması, onun 1863 yılında Ümit Burnu'na ulaşmadan önce yerli Müslümanların eğitimi için bir okulun açılması fikrine sahip olduğuna işaret eder.
Aslen Şehrizorlu olan Ebubekir Efendi, ilk tahsilini burada atalarından Emîr Süleyman'ın kurduğu medresede yaptı. Babasının vefatı üzerine öğrenimini sürdürmek için İstanbul'a gitti ve beş yıl orada kaldıktan sonra Bağdat'a dönerek tahsilini tamamladı. Ardından ailesinin göç ettiği Erzurum'a gidip yerleşti.
1862 yılındaki bir kıtlık sebebiyle sıkıntı içine düşen kabilesine hükümetten yardım istemek üzere ikinci defa gittiği İstanbul'da hükümet tarafından Ümitburnu'ndaki Müslümanlara dini eğitim vermekle görevlendirildi. O sıralarda, Hollandalıların Cava adalarından esir olarak getirdikleri 3 milyon civarında Müslümanın yaşadığı Güney Afrika'nın, İngilizler'in idaresine geçmesinden sonra buradaki Müslüman cemaatin 'eğitimine' ihtiyaç duyulmuştu.
CAPE TOWN’A NEDEN GÖNDERİLDİ?
1278 (1861) yılında Müslümanlar bölgenin İngiliz genel valisine başvurarak Osmanlı Devleti'nden, kendilerine dinlerini doğru olarak öğretecek bir âlimin temin edilmesini istemişler, genel vali de konuyu Londra sefiri kanalıyla Osmanlı hükümetine aksettirmişti. Bunun üzerine Cevdet Paşa o sırada İstanbul'da bulunan Ebubekir Efendi'yi tavsiye etmiş, 17 Mayıs 1862'de bu konuda alınan karar, 26 Mayıs'ta Sultan Abdülaziz'in onayından geçmişti. Karara göre Ebubekir Efendi'ye, Güney Afrika'daki Cape Town'a kadar nakliye masraflarına ek olarak 7500 kuruş yol harçlığı ve ayda 25 lira maaş tahsis edilecek, ayrıca yanına bir yardımcı ile gerekli kitapları alması da sağlanacaktı.