Çocuklarda en sık görülen 5 hastalık
Sonbaharın gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte bakteriler kendilerine yeni yerleşim alanları bulmakta geç kalmıyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunan virüslerden en çok etkilenen grup, çocuklar. Bazı hastalıklar en çok çocukları rehin alıyor. Peki, çocuklarımızı okul döneminde hastalıklardan nasıl koruyabiliriz? İşte çocukların en çok geçirdiği hastalıklar ve tedavi yöntemleri…
Giriş Tarihi: 06.09.2019
09:06
Güncelleme Tarihi: 06.09.2019
09:25
Bronşit, akciğerlerinize giden bronşiyal tüplerin (bronşlar) iltihaplanması veya şişmesidir. Bronşit, akut veya kronik olabilir. Akut bronşit genellikle soğuk ya da başka bir solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır ve çok yaygındır. Akut bronşit özellikle; soğuk algınlığı sonrasında başlar, hastalananlar genellikle 2 yaşından büyük çocuklardır . Yoğun balgam, hırıltılı solunum, öksürük nöbetleri, balgamlı kusma belirtiler arasında yer alır, etken sıklıkla virüslerdir. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonlar, pasif sigara içiciliği ve mide içeriğinin akciğerlere kaçması denilen reflü de akut bronşite neden olabilir.
Akut bronşit hastalığı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar ve hastalık varlığında gözlemlenen ilk belirtiler genellikle hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olur. Bronşiollerde gelişen enfeksiyonun artışıyla birlikte yüksek ateş ve iştahsızlık meydana gelebilir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte hava keseciklerinin dolması ve tıkanıklık oranının artması ile birlikte solunum sıkıntısı gözlenir. Solunum sıkıntısının artışı hastanın ani gelişen geçici öksürük krizleri yaşamasına neden olur. Hastalığın en belirgin klinik bulgularından bir diğeri hırıltı/hışırtı şeklinde duyulan solunum sesleridir.
Bronşit belirtileri ve tedavisi nedir?
Tedavide bol sıvı alınması , istirahat edilmesi ve sigara dumanından uzak durulması gerekir. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise antibiyotik başlanabilir. Yakınmaların 4 haftadan uzun sürmesi halinde kronik bronşit düşünülür. Ancak bu durumda mutlaka altta yatan bir hastalık vardır. Bu genellikle, astımdır.
Balgam problemi yaşayanlar için tuzlu su ile yapılan gargara son derece etkili uygulamalardan biridir. 1 bardak su ve 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlanan karışımın düzenli aralıklarla uygulanması hem boğaz enfeksiyonunu yatıştırıcı etki gösterir hem de bu bölgedeki balgamın atılmasını sağlayarak hava yolunu rahatlatır. Kuru ve nemsiz ortam havası kişinin solunum sıkıntısını artırıcı etki gösterir. Doğal nemlendiriciler ile ortam atmosferi ideal oranda nemlendirilebilir. Akut bronşit hastalığı bronşiollerin ödem, mukus ve çeşitli hücresel kalıntılarla daralması sonucunda meydana gelir. Dolayısıyla ödemi kontrol altına almak ve mukus salınımını azaltmak için hastaların günde en az iki litre su tüketmesi gerekir.
Bronşiolit, akciğerlerin en küçük hava yollarından olan bronşiollerin herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşan tablodur. En sık iltihabi tıkanıklık nedeniyle oluşur. Genellikle virüs kaynaklıdır. Kış aylarında çok sık görülür. Genellikle 2 yaşından küçük çocuklarda sıklıkla 3-6 aylık bebeklerde görülür. Bu yaş grubunda hastaneye yatışların en sık görülen nedenidir. Bronşiolit her mevsimde görülebilirse de en çok kışın, özellikle Ekim ile Mayıs ayları arasında görülmektedir.
Hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hastalanan çocukta hafif bir öksürük, burun akıntısı, aksırık, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler olur. Bronşiolit çok bulaşıcı bir hastalıktır. Özel bir tedavisi bulunmaz. Tedavide bol sıvı alımı, buruna serum fizyolojik damlatılması, ortamın nemlendirilmesi önemli rol oynar. Solunum sıkıntısı ve emme güçlüğü olan bebeklerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Akut bronşiolit , 2 yaşın altındaki çocukta, basit üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası gelişen hışıltı ve öksürük ile giden hastalık olarak tanımlanabilir. Bronşiyolit, ülkemizde kış aylarında çok yaygındır ve alerjik bebeklerde daha sık görülür. Sıklıkla viral etkenler bazen de bakteriyel enfeksiyonlar bronşiyolite yol açar.
Bronşiolit belirtileri ve tedavisi nedir?
Kuluçka dönemi 7-10 gün arasındadır. Bronşiolit, tıpkı soğuk algınlığı gibi, burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş normaldir ya da hafif yükselmiş olabilir. Bazı hastalarda durum daha da kötüye gidebilir. Birkaç gün içerisinde öksürük şiddetlenir ve hırıltılı solunum ortaya çıkar. Solunum sıklığı artması, nefes darlığı, kalp hızının artması, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi, huzursuzluk, nefes alıp verirken kaburga aralıklarının her nefes alışta içeri çökmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hastalıkla beraber beslenme ve sıvı alımı azalabilir. Beslenme bozukluğu ve yetersiz sıvı tüketimi nedeniyle bebeklerde hastaneye yatırılarak izlem gerekebilir.
Tedavide çocuğun burnunun açık tutulması önemlidir. Burun salgılarının koyulaşmasına engel olmak için sık sık tuzlu su bulunan burun damlalarının kullanılması yararlıdır. Beslenmeye dikkat edilmelidir. Yemek yemek, normal zamanlardan daha yorucu olduğu için az miktarda ama sık aralıklarla beslenmelidir. Öksürük nöbetlerini azaltacağından, anne sütü başta olmak üzere, bol sıvı alınmalıdır. Öksürüğü baskılayan şuruplar ve grip ilaçları salgıların koyulaşmasına, hastalığın ilerlemesine neden olabileceğinden tedavide kullanılmaz.
Orta kulak iltihabı nedir?
Kulak, dış, iç ve orta kısımlardan oluşur. Orta kulak, kulak zarının arkasında işitmeyi sağlayan çekiç, örs ve üzengi adındaki minik kemikçiklerin bulunduğu hava dolu alan olup östaki borusu adı verilen kanal ile burnun arkasına ve boğaza açılır. Yutkunma ile bu borudan orta kulağa hava girer. Bazı durumlarda hem yetişkinlerde hem de çocuklarda orta kulak iltihabı görülebilir. Alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya solunum yolu enfeksiyonu sonucu orta kulak enfekte olabilir. Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusunun tıkanması orta kulak iltihabının oluşmasına zemin hazırlar. Diğer adı otitis media olan orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmekle birlikte daha çok çocuklarda ortaya çıkar ve ağrılı geçer.