Arama

Çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

Sonbaharın gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte bakteriler kendilerine yeni yerleşim alanları bulmakta geç kalmıyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunan virüslerden en çok etkilenen grup, çocuklar. Bazı hastalıklar en çok çocukları rehin alıyor. Peki, çocuklarımızı okul döneminde hastalıklardan nasıl koruyabiliriz? İşte çocukların en çok geçirdiği hastalıklar ve tedavi yöntemleri…

  • 8
  • 11
Bronşiolit nedir?
Bronşiolit nedir?

Bronşiolit, akciğerlerin en küçük hava yollarından olan bronşiollerin herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşan tablodur. En sık iltihabi tıkanıklık nedeniyle oluşur. Genellikle virüs kaynaklıdır. Kış aylarında çok sık görülür. Genellikle 2 yaşından küçük çocuklarda sıklıkla 3-6 aylık bebeklerde görülür. Bu yaş grubunda hastaneye yatışların en sık görülen nedenidir. Bronşiolit her mevsimde görülebilirse de en çok kışın, özellikle Ekim ile Mayıs ayları arasında görülmektedir.

Hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hastalanan çocukta hafif bir öksürük, burun akıntısı, aksırık, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler olur. Bronşiolit çok bulaşıcı bir hastalıktır. Özel bir tedavisi bulunmaz. Tedavide bol sıvı alımı, buruna serum fizyolojik damlatılması, ortamın nemlendirilmesi önemli rol oynar. Solunum sıkıntısı ve emme güçlüğü olan bebeklerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Akut bronşiolit, 2 yaşın altındaki çocukta, basit üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası gelişen hışıltı ve öksürük ile giden hastalık olarak tanımlanabilir. Bronşiyolit, ülkemizde kış aylarında çok yaygındır ve alerjik bebeklerde daha sık görülür. Sıklıkla viral etkenler bazen de bakteriyel enfeksiyonlar bronşiyolite yol açar.

  • 9
  • 11
Bronşiolit belirtileri ve tedavisi nedir?
Bronşiolit belirtileri ve tedavisi nedir?

Kuluçka dönemi 7-10 gün arasındadır. Bronşiolit, tıpkı soğuk algınlığı gibi, burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş normaldir ya da hafif yükselmiş olabilir. Bazı hastalarda durum daha da kötüye gidebilir. Birkaç gün içerisinde öksürük şiddetlenir ve hırıltılı solunum ortaya çıkar. Solunum sıklığı artması, nefes darlığı, kalp hızının artması, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi, huzursuzluk, nefes alıp verirken kaburga aralıklarının her nefes alışta içeri çökmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hastalıkla beraber beslenme ve sıvı alımı azalabilir. Beslenme bozukluğu ve yetersiz sıvı tüketimi nedeniyle bebeklerde hastaneye yatırılarak izlem gerekebilir.

Tedavide çocuğun burnunun açık tutulması önemlidir. Burun salgılarının koyulaşmasına engel olmak için sık sık tuzlu su bulunan burun damlalarının kullanılması yararlıdır. Beslenmeye dikkat edilmelidir. Yemek yemek, normal zamanlardan daha yorucu olduğu için az miktarda ama sık aralıklarla beslenmelidir. Öksürük nöbetlerini azaltacağından, anne sütü başta olmak üzere, bol sıvı alınmalıdır. Öksürüğü baskılayan şuruplar ve grip ilaçları salgıların koyulaşmasına, hastalığın ilerlemesine neden olabileceğinden tedavide kullanılmaz.

  • 10
  • 11
Orta kulak iltihabı nedir?
Orta kulak iltihabı nedir?

Kulak, dış, iç ve orta kısımlardan oluşur. Orta kulak, kulak zarının arkasında işitmeyi sağlayan çekiç, örs ve üzengi adındaki minik kemikçiklerin bulunduğu hava dolu alan olup östaki borusu adı verilen kanal ile burnun arkasına ve boğaza açılır. Yutkunma ile bu borudan orta kulağa hava girer. Bazı durumlarda hem yetişkinlerde hem de çocuklarda orta kulak iltihabı görülebilir. Alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya solunum yolu enfeksiyonu sonucu orta kulak enfekte olabilir. Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusunun tıkanması orta kulak iltihabının oluşmasına zemin hazırlar. Diğer adı otitis media olan orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmekle birlikte daha çok çocuklarda ortaya çıkar ve ağrılı geçer.

  • 11
  • 11
Orta kulak iltihabı belirtileri ve tedavisi nedir?
Orta kulak iltihabı belirtileri ve tedavisi nedir?

Akut orta kulak iltihabı tekrarlayan bir hastalıktır ve 7 yaşına kadar tüm çocukların 3'te birinden fazlası en az 5 akut orta kulak iltihabı atağı geçirmektedir. Boğazla kulak arasında uzanan östaki tüpünün geniz bölgesine açılan ucunun boğazdaki iltihabi olaylarla tıkanması neticesinde, oluşumu kolaylaşır. Geçirilmekte olan veya yakında geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu hikâyesi ile birlikte; kulak ağrısı, kulak akıntısı, baş ağrısı, ateş, huzursuzluk (yeni doğanlarda) ve iştahsızlık orta kulak iltihabının belirtilerindendir. Bebeklerin düz yatırılarak beslenmesi de, östaki tüpünün boğazdaki ucunun tıkanmasıyla kulak iltihabına neden olabilir.

Orta kulak iltihabı genellikle kendiliğinden iyileşebilir. Şikayetleri artarak devam eden orta kulak iltihaplarında doktora başvurmak gerekir. Orta kulak iltihabının çok sık görülmesi, olası komplikasyonlar ve sekeller nedeniyle tüm dünyada bir sağlık sorunudur. Akut orta kulak iltihabi için çok sık antibiyotik verilmekte olup bu durum aynı zamanda ekonomik olarak yüksek rakamlara ulaşabilmektedir. Orta kulak iltihabında ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda kulak tüpü kullanılabilir. Orta kulak iltihabı ameliyatı hastalığının durumuna göre değişebilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN