Çocukları dijital medyada doğru içerikle nasıl buluştururuz?
Bugün hayatın içinden, özellikle de anne babaların aklında olan bir soruya cevap arayacağız. Çocukları doğru içerikle nasıl buluştururuz? Malumunuz içinde bulunduğumuz yüzyılda teknoloji hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Hatta çocukların teknolojinin içerisine doğduğunu söylesek yanlış olmaz. Peki, bu kadar bol seçenekte nasıl bir filtreleme yapacağız?
Giriş Tarihi: 02.10.2022
16:01
Güncelleme Tarihi: 24.07.2023
16:44
Burcu Sandıkçı: Mesela, anne baba verdiği süreye uymayarak süreyi artırdı ve sonra oyunu birdenbire kapattı. Bu çocuğun gelişimini etkiler mi?
Zozan Demirci: Nasıl ki çocuk evde oyuncakları ile oynadığında siz oyununu böldüğünüzde zararlıysa, dijital medyada da bu durum aynı. Oyunu yarıda kaldığında, siz elinden tableti almış olsanız bile zihinsel olarak orada olmaz. Bir sonraki level de ne olduğunu merak ettiği için beyninde tamamlamak istiyor. Zaten bağımlılığı da artıran şeylerden biri de bitmeyen oyunlar. Dolayısıyla bu süreleri, gerçekten oyunun bitmesine ayarlamak, belki öncesinde oyunu bir yerde bitirebilmesini teklif etmek çok daha doğru bir yaklaşım olacak.
Burcu Sandıkçı: Çocuklar her gün okulda, evde ekran başındalar, özellikle tatil dönemlerinde bu süre artıyor. Artık her yaş grubu için içerik var. Bebekler de dahil. Uyumaları için masallar, ninniler, izlemeleri için çizgi filmler gibi. Burada zaman yönetimi önemli bir husus. Çünkü göz ardı ettiğimizde ciddi bağımlılıklara neden oluyor. Peki, bu noktada her ekran karşısında vakit geçiren çocuk ekran bağımlısı mıdır? Ekran bağımlısı olduğunu nasıl tespit edeceğiz?
Zozan Demirci: Her çocuğun bu şekilde etkilenmesi de doğru değil. Bağımlı olmak o kadar da kolay değil. Dolayısıyla burada gözetmemiz gereken ölçüler var. "Çocuğun sosyal hayatında arkadaşlarıyla geçirdiği vakit, ailesiyle geçirdiği vakti, okuldaki sorumlulukları, görevleri vs." bunlar aksatıyor mu? Çocuğun gelişiminde bir sekteye uğrama hali var mı? Bağımlılıkta sosyal hayatını tetikleyen durumlar olduğunu gözlemlememiz gerekiyor. Bunlardan birkaçı bile varsa, başlangıç seviyesinde olduğumuzu düşünüp buna göre hareket etmemiz gerekir. Bunların çoğu varsa tehlike çanları çalar. Bir uzmandan destek almak gerektiğini gösterir.
Teknoloji bağımlılığı birçok alanda çocukların hayatını etkiliyor!
Burcu Sandıkçı: Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Zozan Demirci: Çok teşekkür ediyorum. Çünkü çocuk yayıncılığı meslektaşlarımla beraber kendi aramızda konuştuğumuzda toplumun uzak olduğunu düşündüğümüz, herkese anlatmak istediğimiz, çok hassas olunması gerektiğini düşündüğümüz bir mecra. Dolayısıyla ebeveynler bu içeriklerin kimler tarafından hazırlandığına, eğitimcilerine, yazarlarına, çizerlerine özellikle belli projelerin pedagojik destekten geçip geçmediğine dikkat ederek çocuğuna sunsun. Orada zaten doğru içeriğe ulaşmanın yolunu kat etmiş olurlar.