Çocukları sosyal medyanın tehlikelerinden nasıl koruruz?
Dijital ortamda yer alan yaş ve gelişime uygun olmayan içerik ve reklamlar, şiddet ve korku siteleri gibi faktörler çocuğun psikososyal gelişimine önemli derecede etki edecek riskler arasında yer alıyor. Çocuklarımız yeteri kadar bilinçli olmamaları nedeniyle sosyal medyada rahatlıkla kandırılabiliyor. Özellikle de çocukları, gençleri hedef alan siber tehlikeler müthiş bir hızla artarken ebeveynler dijital dünyanın zararlarına karşı çocuklarını nasıl koruyabilir?
Giriş Tarihi: 16.07.2020
16:53
Güncelleme Tarihi: 24.05.2022
15:30
Özel yaşamınıza ait görüntüleri paylaşmayın
Çocuklarınızın kişisel bilgileri ile özel yaşamına ait fotoğraf ve video paylaşımları konusunda hassas olun. Çocuğun sosyal medyada ilgi odağı olması psikososyal yönden gelişiminde de olumsuz etkilere sebep olabilir.
Online alışverişte dikkat edilmesi gereken altın kurallar
Zararlı yazılımlara karşı önleminizi alın
Dijital ortamda yer alan çocuğun yaş ve gelişimine uygun olmayan içerik ve reklamlar, siber zorbalık, şiddet ve korku, bahis siteleri çocuğun psikososyal gelişimine önemli derecede etki edecek riskler arasında yer alıyor. Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde kişilerin her adımı takip edilebiliyor. Bu nedenle çocukların paylaştığı bilgiler, üçüncü bir kişinin elinde kötü bir amaçla kullanılabilir; çocuklar özgür olduklarını düşündükleri bu ortamlarda hedef olabilirler.
Zararlı yazılımla enfekte olmuş oyun sürümleri genellikle üçüncü parti indirme sitelerinde, forumlarda bulunabilir. Ebeveynler, lisanslı bir güvenlik yazılımı kullanarak, çocuklarının tehlikeli web sitelerine erişimini ve uygunsuz uygulamaları engelleyebilir.
Çocuğunuzun davranışlarını sürekli kontrol edin
Anne babanın çocuğu ile iyi bir iletişimi varsa çocuğun davranışlarında bir gariplik hissedeceği aşikârdır. Normalde yaptığı şeyleri yapmaz ya da normalde yapmadığı davranışları sergiler. İçine kapanabilir, uyku problemleri yaşayabilir. En iyi yolu düzenli olarak sohbet etmek ve koşulsuz sevildiğini çocuğumuza hissettirmek . Çünkü ancak o zaman çocuk size kaygılandığı konuyu çekinmeden anlatabilir.
Çocuklarınızın özel yaşamını paylaşmayın
Genel olarak çocuklarımızın güvenliği ebeveynlerin tutumlarından geçiyor. Çocuğunuz ve evinizle ilgili kişisel bilgileri sosyal medyada paylaşmayın. Üçüncü kişilere açık hale getirdiğiniz çocuğunuzun okulu, evinizin konumu gibi bilgiler ne yazık ki bütün tehlikelere karşı savunmasız kalmanıza neden oluyor. Hırsızlar ve art niyetli kişiler için hedef olarak seçilmeniz kaçınılmaz hale geliyor.
Modern çağın hastalığı: İnternet bağımlılığı nedir?
Ebeveyn olarak önce kendi bilincinizi geliştirin
Yetişkinlerin bile rahatlıkla kandırılıp, dolandırıldığı bir ortamda çocuklar kendilerini koruyamaz. Bu yüzden ailelerin sosyal medya konusunda bilinç sahibi olmaları ve çocuklarını sosyal medyada karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı bilinçlendirmeleri gerekiyor.