Çok fazla tüketildiğinde beyne zarar veren besinler
Birçok besin sağlık uzmanları tarafından faydalı olarak açıklanıyor. Bu sebeple sağlıklı beslenme önerilerine oldukça fazla dikkat çekiliyor. Ama her şeyin fazlasının zarar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle gün boyunca fazlaca tüketilen besinler beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu besinler, beyne giden sinir hücrelerini deforme ederek vücut sinyallerini bozuyor. Peki bu besinler hangileri? Sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 02.05.2019
09:32
Kesinlikle her türlü trans yağdan uzak durulmalıdır. Trans yağlar birçok ciddi soruna yol açar. Beyne de oldukça zarar verir. Refleksleri öldürür, beyin işlevinin kalitesini düşürür. Ayrıca felç riskini de maksimum düzeye çıkarır. Alzheimer benzeri etkileri de uzun vadede ortaya çıkar.
Trans yağlar özellikle hafıza üzerinde olumsuz etkilere sahip. Bir çalışmaya göre trans yağların aşırı tüketilmesi, sözcüklerin hatırlanmasında zorlanma ile sonuçlanıyor. Günlük trans yağ tüketimleri 3.8 gram ile 27.7 gram arasında değişen 1018 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, yüksek miktarlarda trans yağ tüketen bireylerin daha az kelime hatırlayabildikleri gözlemlenmiş.
Soya üzerine yürütülen tartışmalar, Dementia and Geriatric Cognitive Disorders'ta yayımlanan yeni bir çalışma ile devam ediyor. Söz konusu çalışmaya göre yüksek miktarlarda soya peyniri tüketmek hafıza kaybı ve bilişsel bozukluk riskinin artmasına neden oluyor. Haftada 9 ya da daha fazla porsiyon tofu tüketen insanlarda özellikle hafıza sorunları daha yaygın olarak gözlemleniyor. Araştırmacılara göre beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyen şey, tofuda bulunan fitoöstrojenler.
İnsanlar zayıflamak için şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanırlar. Bunların daha az kalori içerdiği doğru olsa da faydasından çok zararı vardır. Uzun kullanımlarda beyin hasarına ve zihinsel bozukluklara yol açar.
Nikotin bir besin olmasa da beyni etkileyen güçlü faktörler arasında yer alıyor. Nikotinin zararları saymakla bitmez. Beyinle ilgili olanına gelince... Vücudunuzun en önemli organı olan beyninize kan gitmesini engeller. Kan gitmezse oksijen de gitmez.
Kılcal damarları tıkadığı için nörotransmitterlerin üretilmesine engel olur ve işlevini engeller. Bu da sinir sistemini tüketir.
Yetişkinlerin günlük demir ihtiyacı 9 mg'dır. Vücutta kırmızı kan hücrelerine rengini veren, oksijen taşınmasını sağlayan ve gerçekte bir protein türü olan hemoglobin içinde yer alır. Hemoglobin düzeyi ile bilişsel işlev arasındaki ilişki ise önemli. Buna göre hemoglobin seviyesi yeterliyse kişi bilişsel testlerde iyi performans gösteriyor.
Sakatat, et, pekmez, kuru meyveler, susam, kuru baklagiller, kuru domates, patlıcan demir yönünden zengin besinler arasında yer alıyor.
Ayrıca vücut, alınan fazla demiri atamadığı için dokularda ve organlarda birikmeye başlıyor. Ortaya çıkan da yorgunluk, güçsüzlük, ağrı ile kendini gösteren kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hasarı hatta arterit olabiliyor.