Çok fazla tüketildiğinde beyne zarar veren besinler
Birçok besin sağlık uzmanları tarafından faydalı olarak açıklanıyor. Bu sebeple sağlıklı beslenme önerilerine oldukça fazla dikkat çekiliyor. Ama her şeyin fazlasının zarar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle gün boyunca fazlaca tüketilen besinler beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu besinler, beyne giden sinir hücrelerini deforme ederek vücut sinyallerini bozuyor. Peki bu besinler hangileri? Sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 02.05.2019
09:32
Yetişkinlerin günlük demir ihtiyacı 9 mg'dır. Vücutta kırmızı kan hücrelerine rengini veren, oksijen taşınmasını sağlayan ve gerçekte bir protein türü olan hemoglobin içinde yer alır. Hemoglobin düzeyi ile bilişsel işlev arasındaki ilişki ise önemli. Buna göre hemoglobin seviyesi yeterliyse kişi bilişsel testlerde iyi performans gösteriyor.
Sakatat, et, pekmez, kuru meyveler, susam, kuru baklagiller, kuru domates, patlıcan demir yönünden zengin besinler arasında yer alıyor.
Ayrıca vücut, alınan fazla demiri atamadığı için dokularda ve organlarda birikmeye başlıyor. Ortaya çıkan da yorgunluk, güçsüzlük, ağrı ile kendini gösteren kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hasarı hatta arterit olabiliyor.
Yetişkinler günde 900 mcg (mikrogram) bakıra ihtiyaç duyar. Tahıllar ve diğer sebzelerde orta miktarda; süt ve taze meyvelerde ise çok az miktarda bulunan bakır sakatatlar, etler, susam, kuru baklagillerle birlikte balık, fıstık, kakao, yumurta, yeşil sebzeler gibi besinlerde de yüksek miktarda bulunur.
Bakır, vücudumuzdaki bazı enzimler için gereklidir. Ancak bakır oksitlenebildiği yani paslanabildiği için tehlikeli. Fazla alınan bakır da vücut içinde oksitlenerek serbest radikallerin, yani yıkıcı oksijen moleküllerinin üretimini başlatabiliyor. Bu da beyin hücrelerine zarar verip yaşlanmayı hızlandırıyor.
Sinir sistemi, öğrenme süreci, beyin ve hafıza üzerine toksik etkilere yol açabiliyor, kişiyi Alzheimer'a açık hale getiriyor. Tıpkı demirdeki gibi, normalden azsa sorun var ama normalden yüksekse çok daha büyük bir sorun var demektir.
Yetişkinlerin günlük çinko ihtiyacı 3 mg... Sakatatlar, etler, balık, gibi besinlerin yanı sıra fazlaca bulunduğu besinler: Badem içi, kabak çekirdeği, buğday rüşeymi, ceviz içi, peynir.
Beyin hücreleri birbiriyle iletişim kurmak için çinkoyu kullanıyorlar ancak fazla alınan çinko hem toksik hale geliyor hem de beyinde plak oluşumuna zemin hazırlıyor.
Pek çok multivitaminde demir, bakır ve çinko yer alıyor ve çoğu da günlük demir, bakır ve çinko ihtiyacımızın tamamını hatta daha fazlasını karşılayabilecek seviyede... Multivitamin alacağınız zaman en doğrusu hangi metalleri içerdiğini kontrol etmek, mümkünse içerisinde metal bulunmayanlarını almak.
DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYETLER
Tufts Üniversite'sinde yapılan araştırmaya göre 22 ve 55 yaşları arasındaki düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kadınların kavrama becerilerinde düşüş olduğu gözlemlendi. İnsan vücudunun karbonhidrata da ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle çok fazla enerji harcayan beynin fonksiyonlarının verimli çalışması için karbonhidrata ihtiyacı vardır. Tüm karbonhidratlar zararlı değildir. Faydalı karbonhidratları beslenme programına eklemeyi unutmamak gerekir.