Cuma tatili neden pazara alındı?
"Bize bir nazar oldu. Cumamız, Pazar oldu. Ne olduysa hep azar azar oldu!" Bu sözler, bayrak şairimiz Arif Nihat Asya'ya ait. Usta kalemin satırlarında yer verdiği olay, bundan tam 88 yıl öncesine uzanır. İsmet İnönü'nün "Hafta Tatili Kanunu"nu yürürlüğe koyması, halk arasında büyük yankılar uyandırır. 1935 yılında alınan bu karar tarihte kara bir leke olarak anılacaktır...
Giriş Tarihi: 27.05.2023
15:51
Güncelleme Tarihi: 02.06.2024
10:14
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HAFTA TATİLİ KANUNU
◾ İzmir İktisat Kongresi'nde tatil konusu uzun uzun tartışılsa da cuma gününde karar kılınır. Hatta Yusuf Akçura, halkının ekseriyeti Müslüman olan ülkede cumanın genel hafta tatili olarak kabul edilmesinin adalete uygun olduğunu, azınlıkların cumanın dışındaki günlerde de tatil yapmakta serbest olduklarını, fakat cuma günü çalışmaya veya çalıştırmaya hakları olmadığını söyler.
◾ Kongre sonucu, 2 Ocak 1924 tarihinde, 14 maddelik Hafta Tatili Kanunu , 394 sayılı yasa ile kabul edilir.
(X) Osmanlı Ekonomisine Dair Kavramlar
TBMM DİK DURUŞU
◾ Türk-İslam tarihinde ilk kez cuma günü, ortak karar ile haftalık tatil kabul edilir. Anadolu tebaası bu durumdan oldukça memnundur. Tatil kanunu her ne kadar ekonomik sebepten dolayı ortaya çıkmışsa da sosyal etkisi yadsınamaz boyuttadır.
◾ Milli mücadele yıllarında emperyalist güçlere karşı dik bir duruş sergileyen Türkiye Büyük Millet Meclisi için bu karar, bağımsızlığın bir ispatı mahiyetindedir.
İSMET İNÖNÜ'NÜN TEKLİFİ
◾ Hafta Tatili Kanunu , 1935 'te yapılan değişikliğe kadar yürürlükte kalır. İsmet İnönü'nün imzasıyla 13 Mayıs 1935'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen millî bayram ve genel tatiller hakkındaki kanun teklifi, hafta tatilinin "cumadan pazara" alınmasını öngörmektedir.
◾ Öne sürülen sebep "pazarın milletlerarası tatil günü olduğu, bu tatil gününden ayrılmakla ülkenin ekonomik açıdan büyük kayıplara uğrayacağı" ileri sürülür.
(X) II. Mahmut dönemi gelişmeleri
6 MADDELİK KARAR
◾ Alınan karar 23 Mayıs'ta genel kurula sevk edilen teklif üzerine milletvekillerinin hepsi hafta tatilinin pazar olması görüşüne katılır.
◾ Birçoğu pazar günü tatil yapmayı Batı medeniyetinin bir gereği olarak görür. Daha sonra 6 maddeden oluşan kanun 27 Mayıs 1935 tarih ve 2739 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller kanunu oy birliğiyle kabul edilir.
MODERNLEŞME Mİ ÖZÜNE YABANCILAŞMA MI?
◾ Cumhuriyet döneminde miladi takvimin kabulü Türkiye'de yaşayan Müslümanların bin yıllık İslamî geleneklerinin arasına bir perde olur.
◾ Millî ve iktisadî bağımsızlığın bir ispatı olarak görülen cuma tatili uygulaması bu şekilde son bulur. Gerçekleştirilen bu değişimler, "modernleşme" kılıfındaki "Batılılaşma" yani özüne yabancılaşma safastasından başka bir şey değildir.
(X) Batı'nın karanlık sureti