Daha önce duymadığınız 20 ilginç psikolojik gerçek
Karmaşık bir beyin yapısına sahip olan insan psikolojisini anlamak oldukça zordur. Başkasını tanımak bir yana, hayatın içinde kendimizi tanımlarken bile güçlük çekeriz. Peki, reddedilmek nasıl bir duygu? Kimler depresyona daha yatkın? Kaç farklı fobi türü var? Peter Pan Sendromu ne demek? Muhtemelen daha önce duymadığınız 20 ilginç psikolojik bilgi...
Giriş Tarihi: 15.02.2020
09:24
Güncelleme Tarihi: 18.02.2020
13:15
Porto-Rikolu Sendromu oldukça ender ve değişik bir hastalıktır. Dövüşme hastalığı olarak tanınan bu sendroma sahip kişiler yaşadıkları bir travma ya da hastalık sonucunda dürtü mekanizmalarını tam olarak kontrol edemezler.
Yolda yürürken sebepsiz yere önlerine çıkan herkesle kavga edebilme potansiyelleri vardır. Bu sendroma karşı tedavi uygulanmaz ise kişi ve çevresindekiler ciddi hasar görebilir.
Kişinin sanat eserlerinin yüksek ihtişamı ve güzelliği karşısında heyecanlanıp kendinden geçme haline Stendhal Sendromu adı veriliyor. Bu sendroma yakalanan kişilerin kalp atışında hızlanma, baş dönmesi, fenalaşma, bayılma ve ileri düzeylerde bulunanlarda halüsinasyon görme durumları görülüyor.
'Stendhal Sendromu' adı verilen bu rahatsızlık, ismini Stendhal mahlasını kullanarak yazan Fransız yazar Marie-Henri Beyle'nin Floransa'da bulunduğu sırada Santa Croce Bazilikası'nda gördüğü Michelangelo, Machiavelli ve Galilei'nin mezarlarının ve genel yapının Giotto'nun freskleriyle süslenmiş halinin güzelliği karşısında kendisinden geçmesinden alır.
Televizyonların ve popüler kültürün hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan bir diğer ruhsal bozukluk da "Truman Sendromu"dur. Bu hastalığa yakalananlar, hayatlarının her aşamasının tıpkı filmdeki gibi gizlice kameraya kaydedilip televizyonda gösterildiğini zannediyor.
Paris Sendromu, özellikle Japonların yakalandığı garip bir psikolojik rahatsızlıktır. Paris'e gelmeden önce şehirle ilgili büyük beklentileri olan kişiler, şehrin gerçek yüzüyle karşılaşınca depresyona giriyor.
Özellikle Japon turistler arasında yaygın olmasının en önemli sebebi, Japon medyasının Paris'i mutlu, huzurlu ve oldukça ihtişamlı göstermesidir. Fakat Paris'e gelip, gördükleriyle hayal ettiklerinin alakası olmadığını gören Japonlar hayal kırıklığına uğruyorlar.
Yapılan yeni çalışmalara göre bazı fobilerinizin sebebi DNA ile aktarılan genetik hafıza olabilir.