Arama

Dijital çağda medya hastalıkları

Hayatımızın her alanında var olan teknolojiler, yaşamımızın giderek daha çok dijitalleşmesine neden olur. Bu durum, olumlu yönlerinin yanı sıra bağımlılığa dönüşerek e-hastalıkları da beraberinde getirir. Sizin için, yüz yüze iletişimin zayıflaması, bireyselleşme, bilgi kirliliği, kaygı ve korku gibi pek çok probleme sebebiyet veren rahatsızlıkları derledik.

SİBERKONDRİA

🔸 Yaşadığı bir sağlık probleminin belirti ve tedavi yöntemlerini sürekli olarak internetten araştırarak kendince tanı koyma hastalığına siberkondria denir. Bu rahatsızlığa yakalananlar, büyük küçük tüm sağlık sorununu internetten araştırmakta ve doktorlara itibar etmemektedir.

🔸 Böyle kişiler, hastaneye gittiği halde yapılanları yetersiz bulur ve doktorın söylediklerini ciddiye almaz. Yaşadıkları ağrı, yara ve diğer sağlık problemleri ile ilgili alanında uzman kişilere danışmak yerine internetten araştırma yaparak hastalık tanısı koyarlar.

🔸 Bilgi erişiminin kolay ve bir o kadar da tehlikeli olduğu internet ortamı, güvenilir kaynakların yanı sıra bilgi kirliliğine yol açacak türlü yanlışlarla doludur. Bu nedenle internet ortamında araştırma yaparken dikkatli olunmalı, sağlık gibi ciddi bir konuda başvurulacak bir kaynak olarak görülmemelidir. Onun yerine doktora giderek en doğru bilgiye ve tedaviye ulaşmak gerekir.

GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU

🔸 Bilgi, haber ve daha birçok şeye anında ulaşma imkanı sunan internet ve özellikle akıllı telefonlar, bireylerin sosyal ağlardaki gelişmeleri kaçırma ve haberdar olamama korkusu yaşamalarına neden olur. Endişeleri, sosyal ağlarda oldukça uzun süreler geçirmelerine sebebiyet verir. İşte bu duruma, gelişmeleri kaçırma korkusu denir.

🔸 Özellikle internet ile bağını koparmayan, neredeyse internetsiz yaşayamayacak hale gelen genç yetişkinler, fiziksel olarak yorgunluk, yeme-içme, uykusuzluk ve odaklanma sorunu yaşar. Hatta yoğun bir fiziksel ve zihinsel performans gerektiren sportif etkinliklerini yapamaz hale gelir.

🔸 Kişiler, "acaba bir şey mi kaçırdım?", "şu an kim ne paylaştı?", "konuşulan konunun dışında mı kaldım?" gibi korkular yaşadığı için sürekli telefonlarını ya da tabletlerini kontrol ederek sosyal ağlarda oldukça çok vakit geçirir. Bu durumdaki bireyler, yaşamlarında kendilerini yalnız hisseder, eksikliğini hissettikleri sevgi ve şefkati sosyal ağlardaki paylaşımlarla tamamlamaya çalışır. Yüz yüze iletişim yerine sanalı tercih etmeleri nedeniyle yalnızlık duyguları daha da artar.

Dijitalleşme ile yok olacak meslekler

FANTOM VİBRASYON

🔸 Hayalet titreşim şeklinde ifade edilen fantom vibrasyon, cep telefon kullanımının artmasıyla yaygınlaşan bir hastalıktır. Kullanıcılar, telefonları çalmadığı, veya mesaj gelmediği halde sürekli titrediğini hisseder.

🔸 Bu durumu yaşayan kişiler, genellikle cep telefonunu daha sık kullanan, bir arama veyahut mesaj beklentisinde olanlardır. Günümüzde telefona sahip her kişide gözlemlenebilen davranış, tamamen psikolojiktir. Kişi, birinin araması konusunda beklenti halindeyse, beyni yanlış sinyal vererek hayali titreşimler duyabilir.

  • 10
  • 10

DİJİTAL DETOKS

🔸 Dijitalleşme ile hayatımıza giren yeni hastalıklarla baş etmenin türlü yöntemleri vardır. Dijital detoks, bunların başında gelenen en temel tekniktir. Elektronik cihazların belirli bir süre kullanılmaması ve böylece bireyin dinlenerek kendine zaman ayırmasına olanak sağlayan detoks, oldukça etkildir. Kişi böylece bilgisayar ve internet kullanımını sınırlandırılabilir.

🔸 Akıllı telefon orucu olarak da isimlendirilen yöntem, bireyin sosyal medyaya erişimini kendi rızası ile kısıtlamasıdır. Haftanın belirli gün veya saatlerinde dijital teknolojilerden uzak durarak sosyalleşmek, gerçek hayata karışmak, farklı aktiviteler yaparak faal olmaya çalışmak ile gerçekleştirilir. Böylece kişi, e-hastalıklar nedeniyle yaşadığı özgüven ve dikkat eksikliğini geri kazanır ve bağımlılıktan kurtulur.

Sağlıkla ilgili bilinmeyenler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN