Dijital detoks nedir, nasıl yapılır? Dijital detoksun faydaları...
Telefonunuza en son ne zaman baktınız? Yaşadığınız her güzel anınızı neden paylaşma ihtiyacı duyuyorsunuz? Mutluluğunuz gerçekten aldığınız beğeni sayısıyla ölçülebilir mi? Bir tür bağımlılığa dönüşen dijital dünya, insanları rehin almaya devam ediyor ve "tedavi olunması gereken bir hastalığa" doğru götürüyor. Sizler için "Dijital detoks nedir? Dijital detoksun faydaları nelerdir? Dijital detoks nasıl yapılır?" madde madde listeledik.
Giriş Tarihi: 26.08.2019
15:55
Güncelleme Tarihi: 25.08.2021
17:19
DİJİTAL BAĞIMLILIĞIN ZARARLARI
Birçok çocuk Youtube'u ve diğer bazı uygulamaları okul olarak kullanıyor. Etrafımızda gözlerini açtığı anda İnstagram'a bakmadan güne başlamayan bireylerden tutun da; Twitter'da laf yetiştirmekten işine odaklanamayan insanları görmemek mümkün değil. Öyle ki dijital dünya özellikle çocuk ve ergenlerde psikolojik travma, olumsuz kimlik gelişimi, kişilik bozuklukları, yalnızlaşma, yabancılaşma ve toplumsal olaylara karşı duyarsızlaşmaya neden oluyor.
DİJİTAL BAĞIMLILIĞIN ZARARLARI
Bireylerde hatırlamayı zorlaştırıyor. Bağımlılık etkisi yaratıyor. Kıskançlık ve yalnızlık duygularını tetikliyor. Empati duygusunu köreltiyor. Kronik uyku problemlerine yol açıyor. Derin düşünme ve analiz yapma gibi analitik eylemleri kısıtlandırıyor. Tüm bu sorunları yaşamamak ve teknolojiyi kontrollü kullanmak için günümüzde bir metod trend hale geldi: Dijital detoks... Peki nedir bu dijital detoks? Nasıl yapılır ve önemi nedir?
Dijital dünyaya dair bilinmesi gereken 10 kavram
Dijital detoks, belirli bir zaman içinde akıllı telefon, bilgisayar, tablet ve internet kullanımından arınmak için yapılan bir çeşit bilinçli yoksunluk uygulaması. Dijital detoks, genel olarak bilinen detoks kavramından farklı değil ve asıl amaç zararlı olandan arınıp, dengelenmek; beyni bir nevi resetlemek ve normal fonksiyonlarını geri kazandırmak.
İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer pek çok bağımlılıkta olduğu gibi, teknolojiye veya internete erişim sağlanamadığında yoksunluk hissedilen bir durum olarak tanımlanıyor. Eğer siz de her an e-postalarınızı kontrol etmeden yaşayamıyor, akıllı telefonunuzla uyuyup onunla uyanıyor, sosyal medyada uzun vakitler harcıyorsanız dijital detoks zamanınız gelmiş demektir.
Dijital çağın gözdesi: Podcastler
DİJİTAL BAĞIMLILIK NELERE YOL AÇIYOR?
Teknolojinin ve dijital dünyanın insan hayatına sağladığı fayda ve kolaylıklar yadsınamaz. Ancak diğer yandan, teknolojinin kontrolsüz ve ölçüsüz kullanılması, insan hayatını olumsuz yönde etkileyecek risk faktörleri taşıyor. Bu alanda yapılan pek çok çalışma, dijital bağımlılığın fiziksel ve ruhsal sağlık üzerindeki zararlarını ortaya koyuyor. Bu zararlar arasında fiziksel şikayetler; bel, boyun ve baş ağrıları, hareketsizliğe bağlı kilo artışı yanı sıra, depresyon, gerçeklikten kopma, uyku düzensizlikleri, sosyal bağların azalması, hafızanın zayıflaması gibi problemler de yer alıyor.