Diyabetliler nasıl beslenmeli? Şeker hastaları ne yemeli?
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabette, beslenme şekli oldukça önemlidir. Diyabeti olan hastaların, doktor gözetiminde seçilmiş gıdaları tüketmeleri gerekir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerin de yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Peki, diyabetli hastalar nasıl beslenmeli? Hangi besini nasıl tüketmelidir? "Dünya Diyabet Günü"nde şeker hastalığına dair merak edilenleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.11.2019
09:05
Güncelleme Tarihi: 14.11.2019
09:33
ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Fazla su içmek ya da içme isteği olması
İştahın açılması ve fazla yemek yeme
Çok sık idrara gitme ve geceleri bunun için sık sık uyanma
Ciltte kuruma
Sürekli halsizlik ve yorgunluk
Yaraların geç iyileşmesi
Bazen bulanık görme
Şeker hastalarında başta kalp ve damarlar, böbrek gibi hayati işlev görev organlarda ayaklarda ve gözlerde tahribat ve sorun meydana getirebilir. Damarlarda hasar sonucu yeterli miktarda kan dokulara gidemezse kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları, körlük, görme bozukluğu riski artar. Ayrıca bu damarlarda hasar sonucu damar tıkanıklığı, böbreklerde hasar sonucunda da hipertansiyon meydana gelebilir.
Glikoz kullanılmadığı için vücut yağları ve proteinleri kullanmaya başlayacaktır. Bu yüzden de hem kilo kaybı hem de vücutta asist fazlalığı ortaya çıkacaktır. Ve hasta ölümle sonuçlanacak şeker komasına girebilir.
ŞEKER HASTALIĞI ÇEŞİTLERİ
Şeker hastalığının çeşitleri vardır. Bazılarında şeker hastalığı görülme ihtimali daha fazladır. Bu hastaların çoğunda erişkin tipi diyabet yani tıp 2 diyabet görülür. Bu hastalığa yakalanmayı oluşturan faktörler şunlardır;
Ailesinde şeker hastası olanlar
Fazla kilolu insanlar
Hızlı yemek yemek
Çabuk acıkmak
Yüksek tansiyonu olanlar
Kandaki yağ miktarı fazla olanlar
Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler
Yaş ilerledikçe de bu hastalığın riski artar
ŞEKER HASTALIĞI TANISI NASIL KONULUR?
Tanı için idrar ve kan testleri yaptırılır. İdrarda normalde çok az miktarda şeker bulunur. Şeker hastalarında ise bu miktar oldukça yükselir.
Açlık kan şekeri ölçülür. Açlık kan şekerinin normal düzeyi 126 mg ve dl'in altındadır. Bunun üzerinde olması yine herhangi bir zamanda ölçülen kan şekeri ölçümü 200 mg ve dl'in üzerinde olması şeker hastasıdır.
DİYABETLİLER İÇİN PÜF NOKTALAR
• Cildinizi nemlendirin: Cilt yazın da kışın da kurumaya meyillidir. Nemlendirici kullanılarak cildinizin kurumasını önleyin. • İlaçlarınızı sıcaktan koruyun: Haplar, insülinler , kan şekeri ölçüm cihazları ve çubukları aşırı sıcaktan korunmalıdır, çünkü bozulurlar. • Hipoglisemiden korunun: Egzersiz sıklık ve miktarının artışı, insülinin sıcak havada ciltten daha hızlı emilmesi gibi nedenlerle yazın hipoglisemi (kan şekerinin aşırı düşmesi) riski fazladır.