Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz 5 vadi
Ülkemiz, seyrine doyum olmayan birçok doğa harikası vadiye ev sahipliği yapar. Tarih ile doğanın harmanlandığı bu alanlar, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen insanların mola noktasıdır. Kayaların kızıllığından doğanın yeşilliğine kadar manzaralar sunan vadiler, ziyaretçilerini mest ediyor. Sizler için doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz 5 vadiyi derledik.
Giriş Tarihi: 17.09.2020
18:19
Güncelleme Tarihi: 11.09.2022
11:41
📌 Gediz Nehri'ne bağlanan akarsuyun donmasıyla "buzdan akvaryum" a dönüşen bölgede suyun şekillendirdiği kayalar, özgün bitki örtüsü ve doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. 30-40 santimetreyi bulan saydam buz kütlesinin altında yüzen balıkları rahatlıkla izleyebilirsiniz.
'Türkiye'nin çatısı'nda doğal akvaryum şöleni
TAŞYARAN VADİSİ’NDE NELER YAPILIR?
📌 Taşyaran Vadisi'nde piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi yer alır. Günübirlik seyahat ederek piknik yapabilirsiniz. Seyir terasında manzaranın tadını çıkarabilir ya da vadinin içinde kayaları daha yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
📌 Uşak'ın saklı cenneti olan Taşyaran, yaklaşık 2 bin 500 metrelik yürüyüş güzergâhına sahiptir.
TAŞYARAN VADİSİ’NE NASIL GİDİLİR?
📌 Taşyaran Vadisi, Uşak-İzmir yolu üzerinde Kula yakınlarında yer alır. Taşyaran Vadisi tabelasını takip edip 1,5 km kadar düzgün bir yoldan kanyona kadar ulaşım sağlayabilirsiniz.
ANADOLU'NUN 'İKİNCİ KAPADOKYASI': FRİG VADİSİ
📌 Anadolu'nun 'İkinci Kapadokyası' olarak anılan Frig Vadisi, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar sınırları içinde bulunur. Yağmur ve rüzgârın etkisiyle oluşan peri bacaları ile doğal bir müze görünümünde olan yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahiptir.
📌 Friglerin izlerini taşıyan Frig Vadisi, binlerce yıllık tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri barındırır.
📌 Yaklaşık 529 bin 632 hektarlık toplam alanda doğaseverler karşılaştıkları onlarca eserle adeta tarih sayfalarında gezintiye çıkıyor.
Dünyanın ilk doğal yeraltı müzesi Kapadokya'da
📌 Frig Vadisi, Friglerden kalma kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları, peribacaları ve diğer doğal güzellikleriyle Türkiye'nin en güzel 10 vadisinden birisidir.
📌 Vadi, 2015 yılından itibaren de UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi'nde yer alır.
📌 Frigya'nın 'Göynüş Vadisi' kısmında yer alan ve 'kral yolu' olarak da bilinen derin tekerlek izlerinin bulunduğu güzergâhın ticaret yolu olarak kullanıldığı tahmin edilir.