Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz 5 vadi
Ülkemiz, seyrine doyum olmayan birçok doğa harikası vadiye ev sahipliği yapar. Tarih ile doğanın harmanlandığı bu alanlar, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen insanların mola noktasıdır. Kayaların kızıllığından doğanın yeşilliğine kadar manzaralar sunan vadiler, ziyaretçilerini mest ediyor. Sizler için doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz 5 vadiyi derledik.
Giriş Tarihi: 17.09.2020
18:19
Güncelleme Tarihi: 11.09.2022
11:41
📌 Kafkaslar'dan Anadolu'ya göç eden Brig adı verilen bir topluluk tarafından MÖ 9. yüzyılda Anadolu'da kurulduğu bilinen Frig uygarlığı, dünyada yalnızca bu bölgede yaşadı.
📌 MÖ0 900-600 yılları arasında Frigler, daha sonra Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanılan bölgede kaya mezarları, kiliseler, sığınma ve barınma amaçlı yapılan mağara kalıntıları bulunuyor.
📌 Vadinin yapı özelliklerinden dolayı, kayanın oyularak inşa edildiği özgün bir mimarinin oluşmasını sağladı ve kendinden sonra gelen birçok medeniyet tarafından da uygulandı.
📌 Frig dönemi kaya anıtlarının ortak özellikleri; bezemelerindeki ve süslemelerindeki zenginlik, mimariye tanıştırılan üçgen alınlıktır.
TÜRKİYE'NİN EN UZUN ÜÇÜNCÜ YÜRÜYÜŞ YOLU
📌Türkiye'nin en uzun üçüncü yürüyüş yoluna sahip 506 kilometrelik parkuruyla doğaseverlerin yeni uğrak yeridir. 8 ilçe, 44 köy ve 5 beldeden geçen yolda bilinçli, güvenli yürümelerini sağlamak için güzergâhın tamamı, uluslararası standartlarda kırmızı ve beyaz renklerle işaretlendi. 73 noktaya bilgilendirici yön tabelaları yerleştirildi.
Türkiye'nin 5 yürüyüş rotası
📌 Frigler ölülerini kayalara oyulmuş mezarlara ya da tümülüslere gömerlerdi. Kaya mezarlarının çoğu soyulmuş olduğu için ne yazık ki hakkında fazla bilgi bulunmuyor. MÖ 8. yüzyıl başlarından MÖ 6. yüzyıl ortalarına kadar kullanıldıkları sanılan tümülüslerin büyük bölümü Gordion'dadır. Kentin sırtlarında yer alan yığma toprak mezarların sayısı 100'e ulaşır.
FRİG VADİSİ'NE NASIL GİDİLİR?
📌 Arkeolojik sit alanı olan Frig Vadisi'ni gezebilmek için aracınızın olması şart. Eskişehir'e 75 km, Çifteler'e 39 km, Seyitgazi'ye ise 30 km mesafede bulunuyor. Aracınız yoksa Eskişehir'den Seyitgazi'ye ya da Afyon'dan İhsaniye'ye otobüs ile gelip daha sonrasında taksi tutabilirsiniz. Aksi takdirde uzun yürüyüş yapmanız gerekiyor.
📌 Vadiye giriş yaparken herhangi bir ücret talep edilmiyor.