Arama

Dostluk-düşmanlık arasında bir paradoks: Hafıza

Hafıza, duyularla elde ettiğimiz bilgileri sakladığımız, belirli şekillerde belleğimizde işlediğimiz ve gerekli zamanlarda hatırladığımız zihin gücüdür. Anılarımız, tecrübelerimiz, bilgi ve becerilerimizin tümü hafızamızda depolanır. Hafızamız, kimi zaman iyi bir dost kimi zamansa en azılı düşmanımızdır. Peki, olumlu ve olumsuz pek çok veriyi işleyen ve saklayan hafızamız, yaşamımızı nasıl etkiler? Yaşadığımız kötü olayları unutmak mı daha iyidir, unutmamak mı? Bize ait olmayan bir anıyı belleğimiz nasıl oluşturur? Hafıza kaybı kadar "unutamamanın" da hastalık olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

  • 16
  • 16
‘KAFASININ İÇİ, KÜTÜPHANESİNDEN DAHA ZENGİN OLAN ADAM’
‘KAFASININ İÇİ, KÜTÜPHANESİNDEN DAHA ZENGİN OLAN ADAM’

İbnülemin Mahmut Kemal, Osmanlı Devleti'ne 33 yıl boyunca çeşitli görevlerde hizmet etti. Kuvvetli bir inanca, güçlü bir hafızaya ve geniş bir tarih bilgisine sahipti.

💠

Osmanlı'nın son dönemlerinin en büyük hafızalarından biri olarak görülen İbnülemin Mahmut Kemal, "kafasının içi, kütüphanesinden daha zengin olan adam" şeklinde tanımlanırdı. Gördüğü, okuduğu, dinlediği hiçbir şeyi unutmamasıyla bilinirdi.

📌 Genellikle kendisinin konuştuğu uzun soluklu ve tarihin derinliklerine inen sohbetlerinden dolayı evi, "İbnülemin Akademisi" olarak da anılırdı. Evi, Mükrimin Halil Yinanç, Kazım İsmail Gürkan, Ahmet Hamdi Tanpınar, Süheyl Ünver gibi önemli isimlerin yanı sıra dönemin şairleri, sanatçıları, yazarlar ve musikişinaslarının uğrak mekânlarından biriydi.

🔶🔸 İbnülemin Mahmud Kemal kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN