Dünyada mutlaka görmeniz gereken 35 büyüleyici yer
Kutup ışıklarının yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal bir ışıma olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Everest Dağı'na tırmanırken hayatlarını kaybetmiş dağcıların cansız bedenlerini zirveye çıkan dağcıların yön olarak tayin ettiğini? Sizler için mutlaka görmeniz gereken 30 büyüleyici yeri derledik.
Giriş Tarihi: 15.03.2019
08:43
Güncelleme Tarihi: 15.03.2019
09:23
Sahra’nın Gözü - Moritanya
Moritanya'nın Vadane şehrinde bulunan jeolojik yapı gözü andırdığından dolayı ''Sahra'nın Gözü''olarak anılıyor. 1965'te keşfedilen yapının çap uzunluğu tam 50 kilometredir. 1965 yılında Gemini 4 uzay aracıyla Dünya çevresini turlayan NASA astronotlarından James McDivitt ve Ed White tarafından keşfedildi. Keşfedildiğinde meteor çarpması sonucu oluştuğu sanılsa da, bilim adamları bu görüşleri reddederek erozyon sonucu meydana geldiğini açıkladılar.
Çukurun duvarlarındaki Pkalma kuartz kristalleri bu oluşuma mavi rengini veriyor. Dev çukur uzaydan bir göz gibi göründüğünden, bilim adamları tarafından "Dünya'nın gözü" olarak adlandırıldı. Sahra'nın Gözü'nün yan kısımları tortul kayaçlardan, ortadaki dairesel yapılar ise bazalt ve volkanik taşlardan oluşuyor.
Ateş Böceği Mağaraları - Yeni Zelanda
Kuzey Adası'ndaki bir kireçtaşı mağarasında yanıp sönen minik ışıkları andıran bu eşsiz görüntüyü, ateş böcekleri oluşturuyor. Ateş böcekleri, ılıman iklim bölgelerinde çiçekler ve küçük bitkiler üzerinde yaşarlar. Siam nehir kıyısında ateş böcekleri ışıklarını yakıp, söndürdüğünde yıldırım çarpması gibi bir görüntü oluşturur. Bir rehberin turistlere eşlik ettiği tekne, yer altı nehri sayesinde mağaraya ulaşır ve duvarlardan tavanlara kadar yayılmış olan ateş böceklerinin muhteşem şovuna tanıklık eder.
Bu fotoğraf Kanada'nın dağlık bölgesi olan Alberta, Abraham Gölü'nde kış mevsiminde çekildi. Sıcaklığın -30 santigrat derecenin de altına düştüğü bölgede kar yağışının gerçekleşmemiş, olması fotoğrafçının net bir görüntü elde etmesine olanak sağlamıştır.
Büyük Set Resifi - Avustralya
Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 kilometre genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndedir. Uzmanlar 8 bin yıllık resifin 2030 yılında yok olacağını açıkladı.
Uluru Ayers Rock olarak da bilinir, Avustralya çöl bölgesinde kumtaşından oluşan bir kaya formasyonudur. Uluru-Kata Tjuta Milli Parkı'nın içinde bulunur. Alice Springs'in yaklaşık 340 kilometre güneybatısında Northern Territory'dedir. Uluru adı, Ananguların Pitjantjatjara dilinden gelir.