Dünyada nadir görülen 10 doğa olayı!
Dünyanın dört bir yanında denizde, karada ve havada paha biçilemez nitelikte pek çok doğa olayı gerçekleşir. Çok nadiren görüldükleri için sıradışı olarak kabul edilen bu doğa olayları, yılın belli zamanlarında, uzak coğrafyaların yaşadığı bölgelerde görülebilir. Gökkuşağı renklerinde ağaçları, denizin ortasında açılmış büyük bir çukuru ve dinmek bilmeyen yıldırımları bunlara örnek verebiliriz. Sizler için dünyanın en etkileyici 10 doğa olayını listeledik.
Giriş Tarihi: 04.02.2020
16:18
Güncelleme Tarihi: 04.02.2020
16:42
Pororoca Dalgası, Amazon Nehri
Atlantik Okyanusu akıntılarının Amazon Nehri ağzına geldiğinde oluşturduğu Pororoca dalgası , her yıl Şubat – Mart ayları arasında ve yalnızca iki kez gerçekleşir. Dört metreyi aşan boyuyla dünyanın en büyük dalgası olarak bilinir. Pororoca dalgası 4 metre yüksekliğine çıkan ve Amazon Nehri'nde 800 km'ye kadar ilerleyebilen bir dalgadır. Dünyanın en büyük dalgası, Atlantik Okyanusu'nun akıntıları Amazon'un ağzıyla karşılaştığında oluşur. Pororoca üzerinde sörf yapmak, çok tehlikeli olsa da, su nehirden önemli derecede atık taşıdığı için popüler bir spor haline gelmiştir.
Kuzey Işıkları, İskandinav ülkeleri, İzlanda, İskoçya, Kanada
Kutup ışıkları ya da Kutup aurorası, Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki Aurora Borealis ya da kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Genellikle yeşil renk görülürler. Sonrasındaysa pembe, kırmızı ve daha nadir olmak üzere sarı renkli aurora görebilmek mümkündür. Genelde mavi renkli de oluşur ancak en az görüleni budur ve gökyüzü mavi olduğundan seçilmesi de en zor olandır. Kuzey ışıkları, isminden de anlaşılacağı gibi kuzey yarımkürede görülür. Aslında Güney yarımkürede de bu tür ışımalar görülmektedir, bunlara verilen isimse Güney Işıkları veya Aurora Australis'tir.
Gökkuşağı Okaliptüs Ağacı, Kuzey yarımküre
Bu ağaçlar karakteristik gövdeleri sebebiyle süs amacıyla yetiştirilmektedir. Gövdeleri boyunca çoklu-renkli bir tabakaya sahiptir. Bu tabakanın farklı bölgeleri, yılın farklı zamanlarında soyulur. Soyulma ile birlikte açık yeşil olan iç tabaka ortaya çıkar. Havayla temas ettikçe bu bölgeler koyulaşarak, mavi, mor, turuncu ve kestane tonlarını alır. Bu renklerin gövde üzerinde dağılımı bu ağaca kendine has bir görüntü oluşturur. Bu ağacın "Gökkuşağı Ağacı" olarak bilinmesi de, renklerin gövde üzerinde dağılımı ile ortaya çıkan görüntüden kaynaklanır. Orijinal adı "Eucalyptus deglupta olan bu ağaç doğal olarak Kuzey Yarımküre'de görülen okaliptüs türüdür.
Peribacası , kolayca aşınabilen taş ve kayalardan oluşmuş, sivri kule veya piramit görünüşlü, kiminin tepesinde külah veya tepsiyi andıran bir kaya parçası bulunan yeryüzü biçimidir. İnce uzun, kurak havzalardan ve *kırgıbayır yüzeylerinden çıkan, vadi yamaçlarından inen sel sularının yeri aşındırmasıyla oluşan bir kaya oluşumudur. Peribacalarının gövdeleri genellikle yumuşak minerallerden ve tepesi sert, daha zor aşınan kayadan oluşur. Gövdeleri genellikle konik şekle sahiptir. Şekilleri erozyon biçimlerine göre değişir. Farklı mineral katmanları gövdelerinde farklı renklere sebep olabilir. Çapları 1 ile 15 metre arasında değişir, bu sınırlamanın dışına çıkan oluşumlar peri bacası olarak sınıflandırılmazlar.
*Kırgıbayır , kurak iklimlerde sel suları veya rüzgarlarla aşınan engebeli, tarıma ve yerleşmeye elverişsiz aşınım şeklidir.