Dünyada nadir görülen 10 doğa olayı!
Dünyanın dört bir yanında denizde, karada ve havada paha biçilemez nitelikte pek çok doğa olayı gerçekleşir. Çok nadiren görüldükleri için sıradışı olarak kabul edilen bu doğa olayları, yılın belli zamanlarında, uzak coğrafyaların yaşadığı bölgelerde görülebilir. Gökkuşağı renklerinde ağaçları, denizin ortasında açılmış büyük bir çukuru ve dinmek bilmeyen yıldırımları bunlara örnek verebiliriz. Sizler için dünyanın en etkileyici 10 doğa olayını listeledik.
Giriş Tarihi: 04.02.2020
16:18
Güncelleme Tarihi: 04.02.2020
16:42
Büyük mavi çukur , UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde *Belize Set Resifi koruma sisteminin bir parçasıdır. 971'de ünlü bilim adamı Jaques Yves Cousteau tarafından adı tüm dünyaya duyurulan "Büyük Mavi Çukur" her ne kadar dalma meraklılarının çok iyi bildikleri bir yer olsa da, bölge yerlileri için hala esrarını koruyor.
*Belize Set Resifi, Belize sahilllerinde kral resiflerinin bir arada bulunmasıyla oluşmuştur. Büyük Set Resifi'nden 5 kat küçük olan Belize Set Resifi, doğal oluşumu yüzünden UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.
Catatumbo Yıldırımı, Venezuela
Venezuela'nın kuzeybatısında Güney Amerika'nın en büyük gölü olan Maracaibo, Karayip Denizi ile birleşir. Üç yanı And Dağları'nın kuzey ucuyla çevrilidir. Gündüz yakan tropik güneşi gölde buharlaşmaya neden olur. Akşamları ise denizden gelen esinti bu sıcak havayı dağlardaki soğuk havaya doğru sürükler. Sıcak hava yukarı yükselirken buharla yüklü bulutlar 12 km kalınlığa ulaşabilir. Yükselen nemli hava içindeki su tanecikleri soğuk havadaki buz kristalleri ile çarpıştığında statik elektrik oluşur ve şimşekli ve gök gürültülü fırtınalar başlar.
Bitmeyen Fırtına ismiyle de anılan Catatumbo Yıldırımı , Venezuela'nın Catatumbo Nehri'nde gerçekleşir. Beş kilometre yükseklikten çakan şimşekler , yılın yaklaşık 160 günü, günde 10 saat boyunca devam eder. Yıldırımların brutal görüntüsü, tanıklık edenlere doğanın gücünü ve ihtişamını bir kez daha kanıtlar.
Moeraki Kayaları, Yeni Zelenda
Yeni Zelanda'nın Güney adasında, Dunedin'in 75 km kuzey doğusunda "Moeraki Kayaları" olarak bilinen küre şeklindeki bu kayalar, bilim adamlarına göre, okyanus dibinde 60 milyon yıl önce mineraller ve çamur karışımı sonucu oluşmuş. Bazı büyük kayalar farklı renk tonlarında ve boyları 4 metreye kadar çıkabiliyor. Bilim adamlarının tahminine göre, Moeraki Kayaları bir vadinin içerisinden hava şartları ile kopup gelen parçacıklar ile biçimlenmeye başlar. Kireçtaşından ve yumrulardan meydana gelmiş olan çeşitli mineral katmanlar, birlikte gelişirler ve bu devasa yapıları oluştururlar.
GÜNÜBİRLİK GEZİLEBİLECEK DOĞA İLE İÇ İÇE TATİL ROTALARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Bir diğer tahmine göre, yüzlerce kalsiyum karbonat, resif yüzeylerinden kopmuş ve sulara doğru sürüklenir. Küçük boğumcuklar halinde olan bu yuvarlak yapılar, milyonlarca yılda, boyu 4 metreyi aşan devasa kayalıklara dönüşürler.