Dünyada nadir görülen 10 doğa olayı!
Dünyanın dört bir yanında denizde, karada ve havada paha biçilemez nitelikte pek çok doğa olayı gerçekleşir. Çok nadiren görüldükleri için sıradışı olarak kabul edilen bu doğa olayları, yılın belli zamanlarında, uzak coğrafyaların yaşadığı bölgelerde görülebilir. Gökkuşağı renklerinde ağaçları, denizin ortasında açılmış büyük bir çukuru ve dinmek bilmeyen yıldırımları bunlara örnek verebiliriz. Sizler için dünyanın en etkileyici 10 doğa olayını listeledik.
Giriş Tarihi: 04.02.2020
16:18
Güncelleme Tarihi: 04.02.2020
16:42
Çin Danxiası veya Çin Danxia Yer Şekilleri, endojen (tektonik yükselme dahil) ve ekzojen (ayrışma ve erozyon dahil) güçlerin neden olduğu, kırmızı kumtaşından oluşan ve dik uçurumlarla karakterize edilen eşsiz Danxia yerşekilleri manzarasının genel adıdır. Ağustos 2010'da, Çin Danxiası Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Biyoyansıma,ışığın yaşayan bir organizma tarafından üretilip salınmasıdır. Bu sıra dışı doğa olayının en şaşırtıcı örneklerinden biri, dinoflagellatlar olarak bilinen fitoplanktonların biyoluminisens gösterisiyle ünlü Maldivler'deki Vaadhoo Adası'nda görülebilir. Biyoyansıma, ateş böcekleri ve benzeri türdeki canlıların tamamen doğal şekilde kendiliğinden ışık saçması ve bu sebeple denizin parlaması olayına verilen addır.
Sardalya Göçü, Güney Afrika
Aliwal Shoal masmavi suları ile gezegenin dört bir yanından gelen köpek balıkları ve vatozların gösterişli buluşmalarına ev sahipliği yapıyor. Kaplan köpek balıkları, kum köpek balıkları ve hemşire köpek balıkları gibi değişik türlerin tümü burada buluşuyor. Kambur balinalar ise göç sırasında burada dinlenmeyi tercih ediyor. Bütün bu türlerin Aliwal Shoal'a gelmesi sularda görkemli bir gösteri ile tamamlanıyor: Büyük Sardalya Göçü... Mayıs - Temmuz ayları arasında Güney Afrika kıyılarından geçen milyarlarca sardalya, özellikle su altı tutkunları için kaçırılmaması gereken görüntüler oluşturur. Denizlerdeki besin zincirinin nasıl oluştuğunun en güzel örneği olan sardalyalar, Güney Afrika'nın Doğu Cape ile Kawa Zulu Natal kıyısında büyük gruplar halinde göç eder. Kütlenin boyu 7 kilometre, eni 2 kilometre ve derinliği de 30 metreye ulaşabilir.
Pororoca Dalgası, Amazon Nehri
Atlantik Okyanusu akıntılarının Amazon Nehri ağzına geldiğinde oluşturduğu Pororoca dalgası , her yıl Şubat – Mart ayları arasında ve yalnızca iki kez gerçekleşir. Dört metreyi aşan boyuyla dünyanın en büyük dalgası olarak bilinir. Pororoca dalgası 4 metre yüksekliğine çıkan ve Amazon Nehri'nde 800 km'ye kadar ilerleyebilen bir dalgadır. Dünyanın en büyük dalgası, Atlantik Okyanusu'nun akıntıları Amazon'un ağzıyla karşılaştığında oluşur. Pororoca üzerinde sörf yapmak, çok tehlikeli olsa da, su nehirden önemli derecede atık taşıdığı için popüler bir spor haline gelmiştir.
Kuzey Işıkları, İskandinav ülkeleri, İzlanda, İskoçya, Kanada
Kutup ışıkları ya da Kutup aurorası, Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki Aurora Borealis ya da kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Genellikle yeşil renk görülürler. Sonrasındaysa pembe, kırmızı ve daha nadir olmak üzere sarı renkli aurora görebilmek mümkündür. Genelde mavi renkli de oluşur ancak en az görüleni budur ve gökyüzü mavi olduğundan seçilmesi de en zor olandır. Kuzey ışıkları, isminden de anlaşılacağı gibi kuzey yarımkürede görülür. Aslında Güney yarımkürede de bu tür ışımalar görülmektedir, bunlara verilen isimse Güney Işıkları veya Aurora Australis'tir.