Arama

Üzerine en çok düşünülen ev: Heidegger’in kulübesi

Almanların meşhur filozofu Martin Heidegger, 1922'de kendisine ormanın içinde, ses ve gürültüden azade bir kulübe inşa ettirdi. Ünlü felsefeci, varlığa dair derin araştırmalar yapabilmek için kendisini zaman zaman şehir ve topluluktan soyutladı. Düşünürün kulübesinde ona varoluşa dair ilham veren, felsefeci ve mimarların çokça merak ettiği sır neydi?

  • 10
  • 13

🔸 Heidegger için mekanı sadece maddi olgularla sınırlandıran ve kült kavramlarla ifade eden tanımlama oldukça nakıstı.

🔸 Onun için mekan, insanı dış koşullardan muhafaza eden dört duvarın çok daha ötesinde, insana manevi arayışların kapılarını aralayan bir şey olmalıydı. Belki de bu küçük kulübe ile hedeflediği tam olarak da buydu.

🔹

Dünya ve ahiretin çıbanı: Günahlar

  • 11
  • 13

🔸 Sanayi Devrimi ile insanlar köyden kente göç etmeye başlamış, özellikle büyük şehirlerde apartman gibi o zamana kadar pek bilinmeyen yapılar, hemen her yerde rastlanır hale gelmişti.

🔸 O dönemden yaklaşık yarım yüzyıl sonra ise insanlar, şehir hayatındaki buhranın farkına varmış ve banliyö adı verilen müstakil köy evlerine dönmeye başlamıştı.

🔹

Sezai Karakoç'un ilham muştusu: Kutlu Nebi

  • 12
  • 13

🔸 Heidegger bunu yıllar öncesinden sezercesine, hayatının en parlak dönemlerinde şehirde mesut bir hayat sürebilecekken, kendini köyün şefkatli kollarına bırakmayı tercih etmişti.

🔸 Esasında ünlü düşünür, yıllar sonra insanların ancak deneyimleyerek fark edebileceği bir gerçeği, felsefesi ile birlikte insanlığa bir hediye olarak sunmuştu.

🔹

Müslümanların birliğini gaye edinen gazete "Tercüman-ı Hakikat" hakkında bilgiler

  • 13
  • 13

🔸 21. yüzyıl insanının kentlerden köy hayatına kaçışındaki, literatürde "Yazlık Kültürü" olarak yer edinecek seküler kavramın çekirdek teması, Heidegger'in felsefesinde gizliydi.

🔸 Heidegger'den sonra 'Mühendisken köyde çiftçi olmayı tercih etti, şehir hayatından köye kaçtı' gibi son zamanlarda gündeme oturan haberlerin arka planını anlamak insanlık için zor olmayacak.

🔹

Mim Kemâl Öke'nin "Biat, Bir Turgut Reis Hikâyesi" eserinden alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN