Üzerine en çok düşünülen ev: Heidegger’in kulübesi
Almanların meşhur filozofu Martin Heidegger, 1922'de kendisine ormanın içinde, ses ve gürültüden azade bir kulübe inşa ettirdi. Ünlü felsefeci, varlığa dair derin araştırmalar yapabilmek için kendisini zaman zaman şehir ve topluluktan soyutladı. Düşünürün kulübesinde ona varoluşa dair ilham veren, felsefeci ve mimarların çokça merak ettiği sır neydi?
Giriş Tarihi: 30.06.2022
16:38
Güncelleme Tarihi: 01.07.2022
09:28
🔸 Esasında Heidegger, kırsal yaşam ve düşük teknolojili hayat endüstrisi üzerinde ısrarcı bir tutuma sahipti. Nitekim, bu ısrarı ve kırsal yaşamda bulduğu sıcaklık, açık bir şekilde satırlarında yer buluyordu.
"Kulübeye gidiyorum ve dağların sert havasından alacağım için seviniyorum. Yükseklerde fırtınalar esiyor, kulübede tahtalar çatırdıyor, burada yaşam, bütün saflığı, yalınlığı ve büyüklüğüyle ruhun önüne seriliyor."
🔹
Dünyadaki ilk gıda standardı: Kanunname-i İhtisab-ı Bursa
🔸 Heidegger'in tüm kariyeri boyunca her fırsatta ziyaret edeceği yer olan bu kulübecik, karşısında yer alan dağ ve ormanların adeta bir tablo gibi belireceği bir noktaya konumlanmıştı.
🔸 Ünlü düşünürün kulübesinde çalışma masası eşsiz manzaraya en hakim noktaya yerleşirken, Heidegger'in düşünce aleminde yeni ufuklar birer birer beliriyordu.
🔹
Ölüleriyle yaşayan medeniyet: Osmanlı
🔸 "Die Hütte" eğimli bir yamacın üzerinde, arazinin yumuşak topraklarına yaslanmıştı. Bu haliyle, Heidegger'in bir ağaca sırtını vererek derin düşüncelere dalmış portresini andırıyordu.
🔸 Kulübenin toprağa yaslandığı kısım pencere veya ışık alabileceği bir açıklık barındırmazken , girişi de bu cephenin tam karşısında, dikdörtgen formunun ormana açılan cephesinin tam ortasındaydı.
🔹
Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra
🔸 Hiç şüphesiz plan olarak da bir felsefe üzerine inşa edilen Die Hütte, en verimsiz olarak görünen cephesinden, üzerinden kulübenin çatısına çıkılıp doyumsuz manzaraya açılmasıyla, engellerin aşılarak düşünce hazinelerine ulaşılabileceğini öğretir gibiydi.
🔹
Tarihin en büyük camisi Samerra
🔸 Kulübenin hemen yanında, Heidegger'in her gün evde duyduğu su ihtiyacını giderdiği bir çeşme vardı.
🔸 Ünlü düşünür, Anadolu'da "kürün" olarak bilinen bu büyük eviyeden kulübeye su taşırken, köyde kendi kendine hayat sürmenin hazzını da sonuna kadar hissediyordu.
🔹
Medeniyet membaı şehir: Herat