Dünyanın en güzel cami kubbeleri
Yüce Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde camiler, günün beş vakti ümmeti bir araya getiriyor. Kimi camiler var ki farklı mimarileriyle, kubbe ve minare tasarımlarındaki uyum ile adeta göz kamaştırıyor. Coğrafi şartlar ile şekillenen, birkaç mimari üslubu barındıran, ince işçiliklerle bezeli pek çok cami bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından mimarileriyle göz kamaştıran cami kubbelerini derledik.
Giriş Tarihi: 28.08.2020
21:42
Güncelleme Tarihi: 16.01.2022
17:10
Kubbe sisteminde üst üste binen kemerlerde kırmızı beyaz mermer kullanılmıştır. Cami içinde 1293 sütun vardır. Dünyadaki en fazla sütuna sahip olan mabet, Kurtuba Camii'dir. 850 adet olan sütunların çoğu granitten, bazıları da çeşitli taşlardan yapılmıştır.
Kurtuba Camii ne zaman ve kim tarafından inşa edildi?
Malezya'nın idari başkenti olan Putrajaya'da bulunan Putra Camii, ülkede Pembe Camii olarak bilinir. Malakka Boğazı'nın kıyısına inşa edilen Putra Camii'nin duvarlarında ağırlıklı olarak cam malzemeler kullanılmış; cami, gül işlemeler ve mermer oymalarla süslenmiştir.
Putra Camii'nin kubbesi için kullanılan malzeme ise pembe granittir. Ana kubbesi işlemeli küçük kubbeler ile çevrelenir. Kubbesi zeminden 75 metre yüksekliktedir. Bir vakit namazında 15 bin kişi namaz kılabilmektedir. Minaresinin beş katlı oluşu, İslam'ın beş şartını simgeler.
Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler
4'üncü yüzyıl başlarında yaptırılan Kariye, Bizans döneminin en önemli manastırlarından biriydi. Fetih'ten sonra bir süre boş kalan yapı, Sultan II. Bayezid döneminde camiye dönüştürüldü ve asırlar boyu Müslümanlara ev sahipliği yaptı.
Kariye mozaik ve freskoları Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel örnekleridir. Kubbe bölümünde İsa tasviri yer alır. Kubbe dilimleri arasında ise iki sıra halinde İsa'nın atalarına ait figürler resmedilmiş, 24 tasvire yer verilmiştir. Bu mozaiklerin pek çoğu günümüze ulaşmıştır.
450 yıllık hüviyetine kavuşan Kariye Camii