Dünyanın enleri hakkında 10 bilgi
Dünyanın en yüksek şelalesinin, en yüksek dağının ya da en büyük adasının nerede olduğunu hiç merak ettiniz mi? Peki, en çok yağış alan yerin veya en aktif volkanın bulunduğu konumu biliyor musunuz? Dünyanın en güzel doğa harikaları ile ilgili 10 genel kültür bilgisini derledik.
Giriş Tarihi: 19.02.2020
09:17
Güncelleme Tarihi: 19.02.2020
09:40
Dünyanın en büyük adası; Grönland
Atlantik okyanusunun kuzeyinde yer alan Grönland yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük adası ve Kuzey Kutbu'nun yüzeyi en fazla buz kütlesiyle kaplı bölgesi. Günümüzde İskandinav Konseyi üyesi olan Grönland uzun süre Norveç toprağı olduktan sonra 1721 senesinde Danimarka'ya bağlandı. O dönemde Danimarka'nın kolonisi olan Grönland önce 1953'te eyalet statüsü kazandı, sonra da 1979 yılında özerk bir yönetim hakkı elde etti. Ayrıca Grönland 1973 senesinde Danimarka ile beraber o dönemki ismiyle Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) üye olmasına karşın, 1979 yılında elde ettiği özerkliğin ardından 1983 yılında referandumla üyelikten ayrıldı. Bunun en önemli gerekçesi olarak ise Grönland ekonomisinde büyük paya sahip olan balıkçılık konusunda topluluğun kısıtlamalarının kabul edilmemesi gösterildi. Bu aşamadan itibaren Grönland Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Danimarka'nın AB üyesi olmayan bir toprağı haline dönüştü.
Dünyanın en derin mağarası; Krubera
Krubera mağarası dünyanın bilinen en derin mağarasıdır ve yaklaşık derinliği yaklaşık 2 bin metre ve uzunluğu ise yaklaşık 13 bin metredir. Mağara ismini Rus jeolog Alexander Kruber'den alır. Fransız kaşifler tarafından bir kilometrelik bir deliğe düştüklerinde keşfedildi. Mağaranın neredeyse tamamı kireçtaşındandır. Mağara Eyfel Kulesi'nden 6 buçuk kat, Dubai'deki dünyanın en uzun binası Burç Halife'den 2 buçuk kat daha derin.
Dünyanın en yağışlı yeri; Mawsynram
Mawsynram , Hindistan'ın kuzey doğusunda, Shillong'a 65 kilometre uzaklıktaki Meghalaya eyaletinin Doğu Khasi Hills bölgesinde bir köydür. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor. Bengal Körfezi'nde toplanıp yoğunlaşan nem, Khasi Dağları adı verilen 1500 metreye yakın bu platoda yağmura dönüşüyor. Bölge aşırı yağmur aldığından yeşil ormanlara ve çok sayıda şelaleye ve suların oyduğu mağaralara sahip. Birkaç km doğudaki Cherrapunji ya da yerel adıyla Sohra bölgesi ise dünyanın ikinci en yağışlı bölgesi unvanını alır. Buraya düşen ortalama yağmur miktarı Mawsynram'dan sadece 100 mm daha eksik. Fakat bugüne kadar kaydedilmiş en yağışlı ay ve yıl rekoru hala Cherrapunji'ye ait.
Dünyanın en kurak yeri; Atacama Çölü
Atacama Çölü'nde bulunan Şili'nin Iquique şehri, dünyanın en kurak yerlerinden biri. Burası yıllık ortalama 5 milimetre yağış alıyor. Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur. Atacama; And Dağları'nın yağmur gölgesinde kalır ve doğu rüzgarları kuru olup çok az yağış getirir.
Dünyanın en aktif volkanı; Kilauea Dağı
Kilauea Dağı, Amerika Birleşik Devletleri'nde Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaletindeki Big Island'ın güneyindeki Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 1247 metre yüksekliğe sahip bir kalkan volkandır. Kilauea Dağı aynı zamanda Hawaii Adaları'nı oluşturan beş volkandan en aktifidir. 1983 yılından bu yana ara ara faaliyete geçen ve dünyanın en aktif yanardağları arasında gösterilen Kilauea, yakınında bulunan birçok yerleşim birimine zarar vermiştir