Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Duygusal yeme sendromu nedir? Karantina sırasında aşırı yeme davranışının sebepleri nelerdir? 🍴

Duygusal yeme sendromu nedir? Karantina sırasında aşırı yeme davranışının sebepleri nelerdir? 🍴

Koronavirüs sebebiyle çoğu kişi kendini evlerinde gönüllü karantinaya altına aldı. Şüphesiz bu dönemde hepimiz stres altındayız. Stres vücudumuzun hormon seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Özellikle bu dönemde negatif duyguların tetiklenmesiyle oluşan hormonal değişimlerimiz doğrultusunda duygusal açlık ortaya çıkar. Duygusal yeme problemine sahip insanlar, tok olduklarını fark etseler bile yemek yemeye devam ederler. Peki, duygusal yeme sendromu ne demek? Duygusal yeme nedir, nasıl başa çıkılır?

  • 4
  • 15
BELİRTİLERİ NELERDİR?
BELİRTİLERİ NELERDİR?

Duygusal açılık, fizyolojik açlık gibi kademe kademe değil, genellikle aniden belirir.

Duygusal yeme sendromu yaşayan kişiler özellikle öfke, yalnızlık, umutsuzluk, mutsuzluk gibi olumsuz duygular yaşadıklarında besin tüketimine yönelirler.

Bu esnada sağlıklı gıdalardan ziyade, kalori değeri yüksek ve hazır tüketime uygun gıdalar tercih edilir. Kişi bazen kontrolünü kaybettiği ve yemeyi durduramadığı hissine kapılır.

  • 5
  • 15
BEYİNE TOKLUK SİNYALİ GİTMESİNE İZİN VERİN
BEYİNE TOKLUK SİNYALİ GİTMESİNE İZİN VERİN

Normal şartlar altında bir tabak yemekle doyduğunuzu bildiğiniz fakat o gün bir tabak yediğiniz halde doymadıysanız dikkat edilmesi gereken noktaya gelmişsinizdir. İkinci tabağı yemeden önce kendinize 'dur' deyip 20 dakikanın dolmasını bekleyin.

Beyine tokluk sinyali gitmesine izin verin. 20 dakikadan sonra hala açsanız önce mutlaka su için ve bulunduğunuz ortamı 5-10 dakika dahi olsa değiştirin.

  • 6
  • 15
İKİ TÜRLÜ AÇLIK VARDIR
İKİ TÜRLÜ AÇLIK VARDIR

Açlık duygusu fizyolojik ve duygusal olmak üzere ikiye ayrılır. Fizyolojik açlık, vücudun enerji ihtiyacı için duyulan gerçek açlıktır. Duygusal açlık ise vücudun değil, beynin açlığıdır.

Özellikle stres, aşırı üzüntü, öfke, yalnızlık duygusu, günlük hayatın getirdiği güçlükler nedeniyle negatif duyguların tetiklenmesiyle oluşan hormonal değişimlerimiz doğrultusunda duygusal açlık ortaya çıkar.

Fiziksel olarak midenizin dolu olduğunu bildiğiniz ama kendinizi hala aç hissettiğiniz her an duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.

Duygularımızın, iştah ve besin alımı üzerinde %30-48 oranında artma veya azalmaya sebep olduğu belirtilmektedir. Yeme davranışlarında etkisi çok büyük olsa da duygularımızın beslenmeyi nasıl etkilediğini belirlemek oldukça güçtür.

Duygusal yiyiciler, açlık hislerinin fizyolojik mi yoksa duygusal mı olduğunu ayırt edemezler. Normalde olumsuz duygular fizyolojik değişiklikleri tetikler ve iştah kaybına neden olur. Fakat duygusal yiyiciler olumsuz duygulara yiyerek tepki verirler.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

  • 8
  • 15
DUYGUSAL YEME İLE NASIL BAŞ EDİLİR?
DUYGUSAL YEME İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Beslenme ihtiyacının karşılanması, biyolojik gerekliliğinin yanı sıra psikolojik açıdan da önemlidir. Bireyler öfkelendiklerinde ya da kendilerini baskı altında hissettiklerinde normalden daha fazla yiyecek tüketebilirler.

Eğer duygularla baş etmek için yemek yemeye yöneldiğinizi düşünüyorsanız öncelikle bu sorunu başlatan, sürdüren,
arttıran etmenleri fark etmeye çalışın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN