Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Duygusal yeme sendromu nedir? Karantina sırasında aşırı yeme davranışının sebepleri nelerdir? 🍴

Duygusal yeme sendromu nedir? Karantina sırasında aşırı yeme davranışının sebepleri nelerdir? 🍴

Koronavirüs sebebiyle çoğu kişi kendini evlerinde gönüllü karantinaya altına aldı. Şüphesiz bu dönemde hepimiz stres altındayız. Stres vücudumuzun hormon seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Özellikle bu dönemde negatif duyguların tetiklenmesiyle oluşan hormonal değişimlerimiz doğrultusunda duygusal açlık ortaya çıkar. Duygusal yeme problemine sahip insanlar, tok olduklarını fark etseler bile yemek yemeye devam ederler. Peki, duygusal yeme sendromu ne demek? Duygusal yeme nedir, nasıl başa çıkılır?

  • 6
  • 15
İKİ TÜRLÜ AÇLIK VARDIR
İKİ TÜRLÜ AÇLIK VARDIR

Açlık duygusu fizyolojik ve duygusal olmak üzere ikiye ayrılır. Fizyolojik açlık, vücudun enerji ihtiyacı için duyulan gerçek açlıktır. Duygusal açlık ise vücudun değil, beynin açlığıdır.

Özellikle stres, aşırı üzüntü, öfke, yalnızlık duygusu, günlük hayatın getirdiği güçlükler nedeniyle negatif duyguların tetiklenmesiyle oluşan hormonal değişimlerimiz doğrultusunda duygusal açlık ortaya çıkar.

Fiziksel olarak midenizin dolu olduğunu bildiğiniz ama kendinizi hala aç hissettiğiniz her an duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.

Duygularımızın, iştah ve besin alımı üzerinde %30-48 oranında artma veya azalmaya sebep olduğu belirtilmektedir. Yeme davranışlarında etkisi çok büyük olsa da duygularımızın beslenmeyi nasıl etkilediğini belirlemek oldukça güçtür.

Duygusal yiyiciler, açlık hislerinin fizyolojik mi yoksa duygusal mı olduğunu ayırt edemezler. Normalde olumsuz duygular fizyolojik değişiklikleri tetikler ve iştah kaybına neden olur. Fakat duygusal yiyiciler olumsuz duygulara yiyerek tepki verirler.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

  • 8
  • 15
DUYGUSAL YEME İLE NASIL BAŞ EDİLİR?
DUYGUSAL YEME İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Beslenme ihtiyacının karşılanması, biyolojik gerekliliğinin yanı sıra psikolojik açıdan da önemlidir. Bireyler öfkelendiklerinde ya da kendilerini baskı altında hissettiklerinde normalden daha fazla yiyecek tüketebilirler.

Eğer duygularla baş etmek için yemek yemeye yöneldiğinizi düşünüyorsanız öncelikle bu sorunu başlatan, sürdüren,
arttıran etmenleri fark etmeye çalışın.

Acıktığınızda vücudunuzun verdiği fiziksel işaretleri dinleyin.

Öğünlerinizi kesinlikle atlamayın. Öğün atlamak aşırı acıkmanıza sebep olabilir.

Evinize sağlıklı besinler alın ve tüketin. Buzdolabında doğru yemekler olmadığında sağlıksız besinlerle yönelmeniz kolay olacaktır.

Hazır besinlerden uzak durun. Sağlıklı beslenmeyi planlayın ve buna uygun davranın.

Kan şekerini düşüren yiyecekler

  • 10
  • 15
SPOR YAPIN
SPOR YAPIN

Evde yapabileceğiniz birden çok egzersiz bulabilirsiniz. Günde 30 dakikanızı sizi rahatlatacak egzersizlere ayırmanız, ruhsal ve psikolojik sağlığınız için de olumlu etkiye sebep olacaktır. İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz doğru hareketleri yapmanızı sağlayacak videolar ile egzersiz ihtiyacını giderebilirsiniz. Özellikle işleri evden yürütmeye başlayan kişiler için de önemli bir stres azaltma yöntemi olduğunun altını çizmek gerekir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN