El sıkışmak neyin ifadesidir?
El sıkışma, günlük yaşantıda yaygın olarak kullanılan basit bir jest olsa da köklü bir tarihi ve kültürel önemi olan evrensel bir selamlaşma biçimidir. El sıkışmak, bir selamlama yöntemi olduğu kadar kişilerin psikolojik süreçlerinin de dahil olması nedeniyle pek çok ifadeyi içinde barındırır. El sıkışmanın tarihi kökenleri, kültürel anlamlarını sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 16.04.2024
10:51
Güncelleme Tarihi: 10.06.2024
10:15
🔸 El sıkışma eyleminin gerçekleştiği birçok durum söz konusu dur. İnsanlar birbirleriyle tanışırken ilk eylem olarak el sıkışırlar. Birini tebrik ederken, vedalaşırken, karşılaştıklarında el sıkışırlar.
🔹 Spor müsabakalarında, gösterilerde de centilmenliğin simgelediği için de el sıkışırlar. Bu nedenle el sıkışma, dengenin, eşitliğin karşılıklı saygının ve güvenin de sembolü olmuştur.
ÇAĞIMIZIN İLGİNÇ HASTALIĞI: PARİS SENDROMU
🔹 "Nasıl el sıkışılmaz?" böylesi bir soru kulağa tuhaf gelse de bunun cevabı için sosyal bilimciler bir araştırma yapmışlardır. El sıkışmanın nasıl olmaması gerektiğine dair en fazla cevap verilen ilk 10 şu şekildedir:
◾ Çok kuvvetli çalkalayarak ◾ Terli ya da ıslak avuçlarla ◾ Göz teması kurmadan ◾ Gevşek parmaklarla ◾ Çok sert sıkarak ◾ Çok kısa süre ◾ Çok uzun süre ◾ Çok yakınlaşarak ◾ Sol elle ◾ Sıcak elle
🔹 El sıkışmanın kuralı mı olur diye düşünebilirsiniz, ancak insanların bu ritüelin nasıl olmaması gerektiğine düşüncelerini bir adım öteye götürelim. El sıkışma nasıl olmalıdır?
El sıkışma nasıl olmalıdır?
🔸 El sıkışmanın en optimum şekilde nasıl olması gerektiği üzerine araştırma yapan bilim insanları, bir standart bulmaya çalışmışlardır. 2010 yılında Profesör Geoffrey Beattie , el sıkışma için 12 ölçüt geliştirip bunu formüle etmiştir. Beattie göre en ideal el sıkışma formülü şöyledir:
PH = √ (e2 + ve2)(d2) + (cg + dr)2 + π{(42)(4
2)}2 + (vi + t + te)2 + {(42 )(42)}2
🔹 Formül biraz karmaşık gibi duruyor, biraz daha anlaşılır hale getirelim. Formüldeki harflerin açıklamasıdır şöyledir:
(e) göz teması (1=hiç; 5=doğrudan) 5;
(ve) sözlü selamlama (1=uygunsuz bir dille; 5=uygun bir dille) 5;
(d) Duchenne gülümseyişi – gözler ve ağızla yavaşça ve simetrik gülümseme (1=sahte gülümseme; 5=gerçek Duchenne) 5;
(cg) kavrama (1=eksik; 5=tam) 5;
(dr) ellerin kuruluğu (1=ıslak; 5=kuru) 4;
(s) kuvvet (1= zayıf; 5=güçlü) 3;
(p) ellerin pozisyonu (1=kendi vücut alanında; 5=karşıdakinin vücut alanında) 3;
(vi) sallama (1=çok az/fazla; 5=orta) 3;
(t) ellerin sıcaklığı (1=çok soğuk/sıcak; 5=orta) 3;
(te) ellerin dokusu (5=orta; 1=çok sert/yumuşak) 3;
(c) kontrol (1=düşük; 5=yüksek) 3;
(du) süre (1= çok kısa; 5=çok uzun) 3.
DIŞARIYA GÖSTERDİĞİMİZ YÜZ: SOSYAL MASKE
El sıkışmak üzerine bir ararştırma
🔸 El sıkışma üzerine bu kadar detaylı araştırmalar, deneyler yapıldığını hiç düşünmediğinizi fark etmiş olabilirsiniz. Ancak henüz bitmedi. El sıkışmanın vücutta salgıladığı salgılar üzerine yapılan bir araştırmada el sıkışmanın bu ritüel e snasında bazı kimyasal salgılara neden olduğu üzerine birtakım hipotezler ortaya atılmıştır.
🔹 Selamlaşmaya dair yapılan en enteresan çalışmalardan birinin iddiası şudur: Selamlaşma esnasında karşımızdaki kişiden, tanıyabilmek için ondan kimyasal sinyaller alınır. 280 kişi üzerinde yapılan bu araştırmaya katılan kişilerin %22'si el sıkıştıktan bir müddet sonra ellerini yüzlerine burunlarının yakınına götürdüğü gözlemlenmiştir. Bunun tek sebebi var, koklamak. El sıkışma esnasında salgılandığı söylenen kimyasal kokunun bir tür hissedilmesi için.
El sıkışmanın kültürel farklılıkları
🔸 El sıkışma eylemi, toplumdan topluma; kültürden kültüre; coğrafyadan coğrafyaya farklı biçimlerde ortaya çıkmıştır. Örneğin, Latin Amerika ülkelerinde el sıkışma eylemi uzun ve göz teması kurularak yapılırken söz gelimi Japonya gibi gelenekleriyle sağlam bağ kuran ülkelerde yumuşak ve kısa sürelidir.
🔹 El sıkışma Çin'de , yaşlılardan başlanır, yumuşak bir şekilde el sıkışılırken hafifçe eğilmek gerekir ve göz teması kurulmaz. ABD'de , bir kişi kendi adını söylerken diğerinin elini kararlı bir şekilde sıkar. Rusya'da bir kadın el sıkışmak istemezse genellikle el sıkışılmaz. Güney Kore 'de, yaşlı bir kişi el sıkışmaya başlar. Grönland'da el sıkıştıktan sonra eller koklanır. (Kimyasal salgılar üzerine olan araştırmayı hatırladınız mı?)
KİŞİSEL GELİŞİM CANAVARI