Arama

Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler. Kişiden kişiye öksürük ve hapşırık ile ortama yayılarak bulaşabileceği gibi, çevredeki cisimlere tutunma ve bu cisimlerin özellikle çocuklar tarafından ağızlarına götürmeleri şeklinde de bulaşabilir. Peki, vücutta enfeksiyon belirtileri nelerdir? Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için neler yapılmalı?

  • 6
  • 17
DEZENFEKSİYON NASIL YAPILIR?
DEZENFEKSİYON NASIL YAPILIR?

Dezenfeksiyon, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir. Bir diğer ifadeyle dezenfeksiyon ile bir cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir.

  • 7
  • 17
ENFEKSİYONLARIN GİRİŞ YOLLARI
ENFEKSİYONLARIN GİRİŞ YOLLARI

Enfeksiyon etkeninin duyarlı kişiye girme ve yayılma yoludur. Bazı mikroorganizmalar için özel giriş yolları vardır. Bunlar:

Tüberküloz (Verem), Soğuk algınlığı ,difteri, grip , boğmaca gibi enfeksiyonların mikropları solunum sistemi yoluyla vücuda girerler.
AIDS, Hepatit B virüsleri kan dolaşımıyla ya da diğer vücut sıvıları ile girerler.
Salmonella (Tifo), kolera sindirim sistemi yoluyla girerler.
Gonore (Bel soğukluğu), Sifiliz(Frengi) etkenleri üreme organları öncelikli olmak üzere mukozalardan girerler.
Kuduz, tetanoz mikropları cilt bütünlüğünün bozulduğu yerlerden vücuda girerler.

  • 8
  • 17
ENFEKSİYON HASTALIKLARI TOKALAŞMAYLA YAYILIYOR
ENFEKSİYON HASTALIKLARI TOKALAŞMAYLA YAYILIYOR

Grip ve soğuk algınlığına neden olan solunum yolu enfeksiyonlarını oluşturan virüsler ellerde bulunur ve tokalaşma sırasında insanlar arasında yayılır. Bu nedenle grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımı sık el yıkama ile azaltılabilir. Ayrıca ishal ya da bağırsak parazitlerinin neden olduğu hastalıklarla sarılık denilen viral hepatit A enfeksiyonunun da el yıkama ile yayılımı önlenebilir.

  • 9
  • 17
ELİNİZİ DOĞRU YIKIYOR MUSUNUZ?
ELİNİZİ DOĞRU YIKIYOR MUSUNUZ?

15'e kadar ağır ağır sayılmalı

Öyle musluğun başına geçip, şip-şak suya sabuna dokunmak, sağlıklı ve olması gereken bir el yıkama değil. Eller sabunlanırken en az 15'e kadar ağır ağır sayılması gerekiyor ki eller acele olarak yıkanmış olmasın.

Bol su ve sabun

Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak diplerinin iyice temizlenecek şekilde ellerin yıkanması gerekiyor. Önce elimizi bileklerimizle birlikte ıslatmalı, ardından sabunla ovalama işlemine başlamalı. Bu esnada sudan tasarruf için musluk kapatılmalı.

  • 10
  • 17

El sırtlarına önem verilmeli

Çoğumuzun düştüğü bir hata, ellerimizde sadece avuç içlerimizin ve parmaklarımızın kirlendiğini sanmak! Oysa el yıkarken ellerimizin sırtını da çok iyi yıkamak gerekiyor. El sırtları diğer elin avucu ile iyice ovulmalı.

Elinizi nemli bırakmayın

Elinizi yıkadınız ama doğru yıkama kuralları henüz tamamlanmadı. Çünkü 'kendisi kurur' diye beklemek egzama ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN