Evde Ramazan pidesi yapılışı ve tarihi serüveni…
Osmanlı döneminin Ramazan aylarında, iftarı geç açma pahasına bile olsa, özel pide yaptırabilmek için fırın önünde kuyruklar oluşurdu. Öyle ki pide yaptırmaya giderlerken ellerinde taze yumurta, çörek otu ve susamını da götürürler, malzemeleri kendi gözleri önünde pidelerinin üzerine sürdürürlerdi. Tüm yıl boyunca kokusu ve lezzeti ile hasreti çekilen Ramazan pideleri sofraların vazgeçilmezi unvanını günümüzde de korumaya devam ediyor. Peki, koronavirüs salgını nedeniyle evlerinde kendi imkanları doğrultusunda pide yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli?Evde Ramazan pidesi nasıl yapılır? Ramazan pidesinin geçmişine lezzetli bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?
Giriş Tarihi: 30.04.2020
14:55
Güncelleme Tarihi: 30.04.2020
15:37
Osmanlı'da özel pide kuyruğu
Özellikle Osmanlı döneminde Ramazan aylarında iftarlarını geç açma pahasına bile olsalar, özel pide yaptırabilmek uğruna fırın önünde beklenirdi. Bu meraklılar, pide yaptırmaya giderlerken ellerinde taze yumurta, çörek otu ve susamını da götürürler, malzemeleri kendi gözleri önünde pidelerinin üzerine sürdürürlerdi.
Evliya Çelebi'ye göre Osmanlı Ramazanları
Evliya Çelebi, Osmanlı Devleti'nde Ramazan'ın gelişini birçok şehirde anlatmış. Evliya Çelebi'ye göre Bursa'da Ramazan'ın gelişi, Uludağ'ın köşesinde yer alan Bakacak bölgesinden (Evliya Çelebi burayı fil hortumuna benzetiyor) takip edilir, Ramazan ayına girildiğini müjdeleyen hilal görülünce ateş yakılır ve şehre haber verilir, şehirde de top atışları başlarmış. Aynı şekilde notları arasında donanmanın da hilali görünce top atışı yaptığını yazmış.
Evliya Çelebi'ye göre Ramazan aylarında şehirlerde binlerce fişek atılır. Terk edilmiş yüksek kalelerde bile bu mübarek ayın gelişini haber verip müjdelemek için siyah barutlar saklanır; her yerde kandiller yanar, etraf ışıl ışıl aydınlatılır. Ramazan pidesi ise üstü çörek otu, badem, safran, haşhaş gibi şeyler dökülerek kaplanmış; beyaz undan katık olarak anlatılır.
Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde İstanbul'un en iyi Francala ekmeğinin Galata ile Tophane fırınlarında yapıldığını belirtir. Pide kültürü ise İstanbul'da 15.ve 16. yüzyılda gelişmeye başladı. Topkapı Sarayı'nda pide ve ekmek has fırın adı verilen bir bölümde pişiriliyordu.
Evde Ramazan pidesi nasıl yapılır?
Koronavirüs salgını nedeniyle evlerinde kendi imkanları doğrultusunda pide yapmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. İşte çıtır çıtır Ramazan pidesi tarifi ve malzemeleri...
3 su bardağı un 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 paket kuru maya 1 yumurta 1 yemek kaşığı tereyağı 3/4 su bardağı ılık su Yarım su bardağı süt
Üzeri için;
1 yumurtanın sarısı Çörek otu
Ustasından Ramazan pidesi tarifi videosunu izlemek için tıklayın...
Hamur yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun
Mayayı aktif hale getirmek için ilk olarak derin bir kaba maya, süt ve şeker alınır. Maya eriyene kadar yaklaşık 10 dakika malzemeler bekletilir. Ardından diğer malzemeler ilave edilir. Hamur yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Elinize yapışmayacak bir kıvam elde ettikten sonra pide hamurunun 40 dakika mayalanması beklenir. Hamur parçalara ayrılır. Tezgaha un serpilir ve her parçaya el yardımıyla ya da merdaneyle şekil verilir. Açtığımız hamur güzelce yağladığınız tepsiye yerleştirilir.
Osmanlı şerbetleri nasıl yapılır? Ramazan'a özel Osmanlı şerbetleri
Kare veya baklava dilimi gibi şekil verin
Elinizi unlu sulu karışıma batırarak önce kenar kısımlara sonra orta kısma iyice bastırarak kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir. Bu işlemi yaparken pişerken şekillerin kaybolmaması için sürekli elinizi unlu sulu karışıma batırmalısınız. Şekil verdikten sonra hamurun mayalanması için yarım saat daha bekletilir. Üzerine bolca çörek otu ve susam serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derecede kızarana kadar pişirilir. Ev yapımı Ramazan pidesi hazır.
Afiyet olsun…