Arama

Fındığın serüveni

Bazı yemişler bazı bölgelere hastır. Karadeniz bölgesinin en önemli üretim ve geçim kaynağı hiç şüphesiz ki fındıktır. Lezzeti ve faydaları ile önemli bir besin kaynağı olan fındık, büyük bir emek, özveri ve disiplin ile yetiştirilir. Sizin için fındığın üretiminden sofralarınıza nasıl bir serüven yaşadığını araştırdık...

FINDIK BAHÇESİ BAKIMI

🔸 Bahçeye yapılan hizmetler gübre ile sınırlı kalmaz. Çünkü fındık ocakları yetişme sürecinde sarmaşık gibi birbirlerine karışarak verimi düşürebilir. Bunun önüne geçmek için ocaklar arası boşluk bırakılır ve tırpanla fazla dallar kesilir.

🔸 Halk arasında bahçe ayıklamak olarak adlandırılan bu işlem, her sene düzenli olarak mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde başına buyruk şekilde uzayan dallar fındık üretiminde sıkıntı oluşturabileceği gibi toplanma aşamasında da zorluk yaşanmasına sebep olur.

Ocak nedir?

Birkaç fındık dalının daire oluşturacak şekilde toprağa ekilmesi sonucu oluşan ağaç bütününe verilen isimdir.

KIRKMA VE İLAÇLAMA İŞLEMİ

🔸 Fındığın hasat zamanı yaklaştığında bahçeler motorla kırkılır. Böylece büyüyen otlar temizlenerek arazi, fındık toplamaya hazır hale getirilir.

🔸 Kırkılma işlemi bittikten sonra özellikle ağaçları kurt ve küften korumak için ilaçlama yapılır. Bunun için fındık üreticileri genellikle ziraat ilaçlarını tercih ederler. İlaçlama işlemi yılda bir yahut iki sefer gerçekleştirilir.

Doğal tatlı hurmanın faydaları

FINDIK TÜRLERİ

🔸 Karadeniz bölgesinden dünyaya uzanan doğal lezzet olan fındığın yetiştiği yere göre değişen türleri vardır. Örneğin yüksek yerlerde yetişen fındıklar tombuldur. Kabuğu ince, açık renk ve içi yuvarlaktır. Palaz adı verilen fındık çeşidi ise tombul fındıktan daha iri ve biraz yassıdır. Kabuğu koyu kırmızı olan bu tür, deniz kıyılarında, altı çakıl olan topraklarda filizlenir.

🔸 Kabuğu kalın, içinin ucu sivri ve dibi yuvarlak olan sivri fındık, deniz kıyılarında bulunur. Sivri fındıktan daha iri ve yassı fındığa ise badem denir. Kabuğu incedir ve kırmızıya çalan koyu renktedir. Biçimi bademi andırdığı için bu ismi alsa da lezzetli bir fındıktır. Ayrıca kalın kabuklu, esmer renkli, iri, az yağlı kara fındık ve kabuğu parlak, ince kuş fındığı vardır.

FINDIĞIN KULLANIM ALANLARI

🔸 İçerik bakımından oldukça zengin olan fındık, daha çok çerezlik olarak tüketilir. Fındık ezmesi, fındıklı çikolata gibi çeşitli gıda ürünlerinde kullanılan besin, sağlık sektöründe de oldukça faydalı rollerde kullanılır.

🔸 Vitamini bol olan fındık yağı, bağırsak yumuşatıcı olarak kullanılır. Deriyi beslediği için güzellik kremlerinin içeriğinde fındık yağı bulunur. Ayrıca yanıklara karşı merhem olarak da sürülür.

Uzmanlardan uyarı! Bol bol tüketenler dikkat!

  • 10
  • 10

FINDIĞIN FAYDALARI

🔸 Vitamini bol olan fındık, içerisinde fazla olarak A ve B vitaminlerini barındırır. Nadir bulunan E vitamininin olduğu fındığın yüzde 66'sı yağ, yüzde 17'si ise azottur.

🔸 İçerisinde potasyum, fosfor ve kalsiyum bulunan kuru fındığın 100 gramı 683 kaloridir. Oldukça yağlı olan yemiş, besleyici ve onarıcı özellikler taşır. Kemiklerin güçlenmesini sağlayan fındık, gelişim sürecinde olan çocuklar için çok faydalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN