Arama

Fotoğraflar ile koronavirüsün dünya üzerindeki çarpıcı etkisi

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve pek çok ülkenin ortak sorunlarından biri haline gelen koronavirüs sebebiyle, birbirinden ilginç fotoğraflar kaydediliyor. Geçtiğimiz yıllarda birçok insanın ziyaret ettiği tarihi, turistik ve kültürel alanlar, meydanlar, toplantı merkezleri yeni tip koronavirüs salgınının yaygınlaşmasıyla birlikte boşaltıldı. İşte fotoğraflar ile koronavirüsün dünya üzerindeki çarpıcı etkisi…

  • 22
  • 27

Hastalık nasıl öldürüyor?

Virüs insanlara bulaştıktan sonra en sık akciğerlere yerleşiyor ve burada çoğalıyor. Virüs yeni olduğu için bağışıklık sistemimiz de virüsü tanımıyor ve karşı koymak için yetersiz kalıyor. Bu durumda zatürre gelişiyor ve akciğerlerin kapasitesi sınırlandığı için hastalar solunum sıkıntısı çekmeye başlıyor. Enfeksiyonun giderek yayılması ile genellikle solunum yetmezliği ile hastalar kaybediliyor.

  • 23
  • 27

Kimler risk altında?

Salgın durumlarında elbette virüsün bulaştığı her hasta ölmüyor, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan toplumsal gruplar bir bulaş olması durumunda hayati risk altında. Bağışıklık sistemi zayıf olan riskli grupların başında yaşlılar, çocuklar ve gebeler yer alıyor. Ayrıca astım, KOAH, böbrek yetmezliği vb. kronik hastalıkları olanlar da risk grubunda yer alıyor. Ancak şu anki yeni koronavirüs salgınında ilk bulgulara göre 25 yaş ve üzerindeki kişilerde hastalık daha fazla. Bilinen en küçük yaştaki hasta ise 2 yaşında Çinli bir kız çocuğu.

Ölüm vakalarının çoğunda (5 kişiden 4'ünde) eşlik eden kronik hastalıkların (Hipertansiyon, Diyabet vb.) olduğu da belirtiliyor.

  • 24
  • 27

Daha ne kadar yayılması bekleniyor?

İngiltereli epidemiyologların yayınladıkları bilgilere göre hasta bir kişi en az iki veya üç kişiye hastalığı bulaştırıyor. Lancaster Üniversitesi'ndeki çalışmalara göre salgının birkaç hafta içinde toplam 190 bin kişiye yayılabileceği tahmin ediliyor.

  • 25
  • 27

"Benim de yüksek ateşim, balgamlı öksürüğüm var. Yoksa ben de mi?.."

Yukarıda bahsedilen belirtilerin bir kişide var olması elbette yeni koronavirüs hastası olduğunu göstermek için çok yetersiz. Çünkü bu belirtiler her mevsim gelişen grip enfeksiyonunda da mevcut. Bu sebeple bir kişide koronavirüs şüphesi olabilmesi için yukarıdaki belirtilere ek olarak;

a. Son 14 gün içinde uzakdoğuya seyahat etmiş veya Çin'de bulunmuş olmak

b. Tanı konulmuş bir hastaya yakın temas öyküsü

c. Hastaların tedavi edildiği kurumlarda çalışıyor/bulunuyor olmak

kriterlerinden en az birini karşılıyor olması gerekiyor. Eğer bu üç kriterden birini taşımıyorsanız, yeni koronavirüs hastalığı açısından şüpheli vaka sınıfında değilsiniz.

  • 26
  • 27

Özetle; ateşiniz, balgamlı öksürüğünüz varsa ve yukarıdaki kriterlerden birini taşıyorsanız yeni koronavirüs hastalığı açısından şüpheli vakasınız ve acilen en yakın referans hastaneye başvurmalısınız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN