Arama

Geçmiş zaman rüzgarını günümüze taşıyan nostaljik aletler

Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir'in sonunda "Hayır muhakkak ki bu eski şeyleri kendileri için sevmiyoruz. Bizi onlara doğru çeken bıraktıkları boşluğun kendisidir. Ortada izi bulunsun veya bulunmasın, içimizdeki didişmeden kayıp olduğunu sandığımız bir tarafımızı onlarda arıyoruz." cümlelerini kurar. Bizi maziye götüren şeyleri neden sevdiğimizin cevabı hepimiz için farklıdır. Fakat eskiye ait birçok unsurun hepimizin hayatlarında bir karşılığı vardır. İlk alınan radyonun heyecanını veya gramofonunuzdan yayılan sesi huzurla dinlediğinizi hatırladığınızda bambaşka iklimlere doğru yolculuğa çıkabilirsiniz. Geçmiş zaman rüzgarını günümüze taşıyan nostaljik aletleri sizler için derledik.

Gramofon nasıl çalışır?

🎵Gramofon bir yuvarlak ince taş plak ile, fonograf ise bir silindir ile çalışır. Gramofon iki bölümden ibarettir: Plâk ve makine.

🎵Plâk, gomalaka ve mumlu maddelerle (son yıllarda plâstik maddelerle) yapılan bir disktir. İki yüzünde helezon şeklinde oyuklar vardır. Bu oyuklar, girintili çıkıntılıdır, özel olarak yapılmış olan gramafon iğnesi, bu oyuklar arasında dolaşırken, meydana gelen titreşimler, plâğa alınan sesin tekrar duyulmasını sağlar.

🎵Makine, plâğın devamlı olarak ve aynı hızda dönmesini sağlayan bir motor ile, sesi yansıtan bir bölümden ibarettir. Motor, zemberek ya da elektrikle çalıştırılabilir. Her iki şekilde de dakikada ortalama olarak 78 devir yapılır. Elektrikle çalışan gramofonlara pikap adı verilir.

🎵İğne, plâk üzerinde dolandıkça, oyukların girinti ve çıkıntısına göre meydana gelen titreşimler, iğnenin bağlı bulunduğu diyagrama yansır, ses titreşimleri, diyagram ve ses kutusu yardımı ile büyütülerek aksettirilmiş olur.

🔸 Günümüzdeki kullanımı

Televizyonun yaygınlaştığı yıllara kadar günlük hayatın çok önemli bir parçası olan gramofon ve teknolojinin gelişmesi ile yerini alan pikaplar günümüzde ise daha ziyade nostaljik birer parça olarak yine birçok insanın evini süslemektedir.

  • 7
  • 15
PİKAP
PİKAP

Pikapın tarihçesi

📀Pikap, plaklar üzerine kaydedilmiş ses sinyallerini okumaya yarayan kaynak cihazdır. Elektrikle çalışan gramofonlara pikap adı verilir. Dış Dizaynı da belli oranda gramofondan daha farklıdır. Şasi, kol, tabla, motor ve iğne, iğne ana parçalarıdır. Plak üzerine üretim aşamasında aktarılmış olan, göz ile görülemeyecek kadar ufak girinti çıkıntılar okunarak ses sinyali üretilmektedir.

📀Çeşitli devirlerde üretilmiş plakları okuyabilen farklı pikaplar üretilebildiği gibi genel olarak tüm formatları destekleyen okuyucular da bulunmaktadır. Günümüzde özellikle 45 ve 33 1/3 turluk plaklar daha yaygın olsa da, 78 devirlik plakları da okuyabilen pikaplar bulunmaktadır.

🔍 Radyolar hayatımızın neresinde?

Pikap çeşitleri

📀Genel olarak iki tipi bulunmaktadır:

1.Pikap tablasının motor tarafından direkt olarak döndürüldüğü tipler.
2.Motor torkunun tablaya bir kayış vasıtası ile aktarıldığı modeller.

🔸 Günümüzde en çok kabul gören ikinci tipte üretilen modellerdir. Hatta son yıllarda motor ana şasinin dışına taşınarak, oluşabilecek titreşimlerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler de sağlanmıştır.

Günümüzdeki kullanımı

📀Teknolojinin gelişimi plak endüstrisinin öleceğini düşündürse de bu durum tam tersi gelişmiştir. Yıllardır modern zamana tutunan ve kendisine geniş bir yer edinen plaklar, bilhassa günümüzde yoğun bir ilgiyle karşı karşıya. Çünkü en yüksek müzik kalitesini alabileceğimiz bir formattır pikap.

📀Günümüzde pikap üreticileri teknolojik faaliyetlere önem vererek bugünün kullanıcılarının isteklerine hitap eden yeni özelliklerle donanmış teknolojileri arttırmaktadır. Kısacası, modern plakçalarlar, günümüzün hızlı ilerleyen yeniliklerine ayak uydurarak, geçmiş yüzlerce yıl boyunca mükemmelleşmiş ve kanıtlanmış işlevselliği kullanarak müzik dünyasında öne çıkan noktasını koruyor.

  • 10
  • 15
RADYO
RADYO

Radyonun tarihçesi

📼İtalyan kâşif Guglielmo Marconi radyonun babası olarak kabul edilir. İngiliz bilim adamı James Maxwell 1865 yılında elektronik olarak üretilen radyo dalgalarının yayılma teorisini kurmuş ve Alman fizikçisi Heinrich Hertz, 1888 yılında Maxwell'İn teorisini pratik olarak gerçekleştirerek bu konuda öncülük etmişlerdir.

📼Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonosfere çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dâhil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

🎬Marconi bir gemide geliştirdiği radyo ile kıyıda bulunan hizmetçisine kablosuz telgraf aracılığıyla 3 tane S harfi yolladı. Mignani'nin asistanı da sinyali aldığı zaman ateş edecekti. Marconi 3 S'i yollama komutunu verdiğinde yeryüzünde ilk defa radyo dalgaları yayıldı, 3 S uzayda dolaştı, dolaştı ve alıcıya ulaştı. Alıcıya ulaştığını gören hizmetçi Mignani tetiği çekti. Deney başarılıydı. Böylelikle ilk radyo da pratik olarak çalışmış oldu.

🔍 Eskinin hiç eskimeyen adı: Radyo

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN